Обратите пажњу

Четири ствари које подижу шећер, а нису храна

  • Извор: Агенције
  • 20.01.2024. 14:11

Ниво шећера у крви одраз је различитих елемената. Повишен шећер може бити посљедица конзумирања великих количина прерађених угљених хидрата, али и лоших животних навика.

Храна није једини узрок високог шећера у крви, мада вам, када помислите на ниво глукозе у крви, вјероватно прво помислите на то колико шећера једете.

Унос угљених хидрата, такође, игра значајну улогу у нивоу шећера у крви. Без обзира да ли се ради о воћу, житарицама или слаткишима, на крају се разграђују и метаболишу у глукозу.

Конзумирање веће количине угљених хидрата, нарочито хране са додатком шећера и без влакана, преплављује крвоток глукозом и може узроковати драматичан пораст шећера у крви.

Међутим , то није једина ствар која утиче на ниво глукозе.


Запалио се школски аутобус: Возач спријечио већу несрећу

Запалио се школски аутобус: Возач спријечио већу несрећу

Друге навике које немају никакве везе са тим шта или колико једете такође утичу на то како тијело регулише шећер.

1 . Стрес

Кад смо под стресом, ослобађају се хормони адреналин и кортизол. У стресним ситуацијама, отпуштање ових хормона повећава будност и производњу енергије - што значи да ће шећер у крви скочити, али у овим краткорочним ситуацијама, тај енергетски скок је заправо пожељан.

Морате бити будни и пуни енергије како бисте се носили са било којом стресном ситуацијом. А када се узрок стреса уклони, нивои ових хормона се враћају у стање мировања и све се поново уравнотежи.

Проблем настаје када стрес не нестаје.


Драма у Бањалуци: Сукобили се путник и возач аутобуса, интервенисала полиција

Драма у Бањалуци: Сукобили се путник и возач аутобуса, интервенисала полиција

Стрес због посла, финансијских брига, односа, родитељства и свакодневних непријатности, такође, покреће лучење ових хормона. Хронично високи нивои кортизола могу хронично повисити ниво шећера у крви.

Шта можете учинити по том питању?

Покушајте да укључите научно поткрепљене начине који вам могу помоћи у управљању стресом у животу: медитацију, јогу, ароматерапију или прах ашваганде.

2 . Лош сан

Спавање утиче на шећер у крви на неколико начина. Недостатак сна може подстаћи пораст нивоа кортизола током дана, односно повећање глукозе, и спријечити организам да снизи високе нивое шећера у крви, преноси "Политика".

Недовољно сна може пореметити хормоне глади и можете примијетити да сте више гладни током дана и мање сити након јела.

Што учинити по овом питању?

Оптимална количина сна за већину људи је између седам и девет сати спавања ноћу. Избјегавајте гледање у екране сат или више прије спавања и смањите температуру у спаваћој соби.

3 . Недовољно физичке активности

Нередовно кретање је, такође, повезано са повећаним нивоом шећера у крви. Мишићима је потребна енергија за кретање током вјежбања и они ће, ако могу, повући глукозу из крви као гориво.


Огласиле се

Огласиле се "Жељезнице" о несрећи код Челинца: Оштећен и воз

Истраживачи су 2022. открили да је ходање па чак и стајање у трајању од два до пет минута, у оквиру сат или два након јела, било довољно да оствари значајан утицај на ниво глукозе у крви. Интензивније вјежбање има још већи учинак.

Како то можете промијенити?

Немојте дуго сједити, нарочито не одмах послије јела. Прекините дан кратким шетњама по кући или сусједству, а у недјељну рутину свакако укључите дуже кардио вјежбе и вјежбе снаге.

4 . Вријеме када једете

Није увијек оно што једете кључно за ниво шећера у крви. Важно је и када једете. Тијело има тенденцију да буде метаболички активније ујутру, што значи да је спремније за ефикасну разградњу хране, чишћење глукозе из крви и затим њено искоришћавање.

Оброци касно увече, непосредно прије спавања, више су повезани са претераним и продуженим одговором на ниво глукозе у крви, него чак и једење истог оброка, само четири сата раније те вечери.

Шта можете да учините по том питању?

Вечера је обично најобилнији оброк у дану за већину радног народа, па размислите о томе да је пребаците раније или да већину енергетског уноса ставите на доручак и ручак.

А кад једете вечеру, нека она буде раније, а намирнице без много угљених хидрата.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: