Проналазак старе чоколаде благослов је и проклетство. С једне стране добили сте бесплатан слаткиш, али с друге стране на њему се налази чудан бијели слој и нисте сигурни о чему се тачно ради. Још важније, смијете ли појести такву чоколаду?
аправо се ради о “цвјетању” чоколаде, те је она потпуно сигурна за конзумацију.
Постоје двије врсте ове појаве – шећерно цвјетање (бијели слој обично је сув и пјегав) и масно цвјетање (обично се ради о масним бијелим пругицама).
Шећерно цвјетање догађа се када површина чоколаде постане влажна. Влага отапа шећер, а када се чоколада осуши кристали шећера остају на њеној површини. Ова појава обично је посљедица неправилног складиштења, на примјер када чоколаду чувате на топлом мјесту због чега се њена површина почиње “знојити”.
Масно цвјетање, с друге стране, догађа се када маст из чоколаде избија на површину. Чување чоколаде на топлом мјесту може покренути ову појаву, као и велике промјене температуре.
Будући да је бијели слој на чоколади само шећер или маст, ако га поједете ништа вам се неће догодити, али цвјетање ће утицати на текстуру због чега чоколада може имати мало чудан окус.
Неки људи примјећују разлику, а неки не, све зависи од тога како доживљавате идеју да поједете чоколаду стару неколико година.