Храна богата калијумом умањује ризик од срчаних болести

30.08.2025

08:27

Коментари:

0
Bolnica liječenje srčani udar aparati
Фото: Marta Branco/Pexels

Нова студија Универзитетске болнице у Копенхагену показала је да конзумирање хране богате калијумом, попут авокада, банана и шпината може да умањи ризик од срчаних обољења, хоспитализације и смрти за 24 одсто.

Калијум повећава количину соли коју тијело црпи из крвотока, а један од аутора студије, Хенинг Бундгард рекао је да је људско тијело еволуирало на исхрани богатој калијумом, а сиромашној натријумом, али да се данас конзумира више натријума и мање калијума због модерне исхране коју све више чини прерађена храна.

Он је истакао да се однос уношења калијума и натријума са 10:1 доспио на 1:2.

horoskop

Шта нам звијезде поручују данас?

Бундгард је напоменуо да је калијум кључан за срчану функцију и да низак ниво калијума повећава ризик од аритмија, срчане инсуфицијенције и смрти, преноси Гардијан.

У студији је учествовало 1.200 срчаних пацијената у Данској са имплантабилним кардиовертер дефибрилаторима, од којих је половина добила савјете о исхрани како да повећају ниво калијума.

Студија је представљена на конгресу Европског кардиолошког друштва у Мадриду, највећој свјетској кардиолошкој конференцији.

Подијели:

Таг:
Large banner