Пасуљ је невјероватно свестран основни производ који се може користити за разне намјене.
"Све су махунарке изврсни извори сложених угљених хидрата, влакана, фолтата, калијума и жељеза", каже нутрициониста Мариса Сомерс.
"Они су извор биљних протеина богат храњивим материјама који се могу користити у разним јелима. Одлично иду у здјелице за такосе или бурито, помијешане с печеним поврћем или додане као извор сложених угљених хидрата у салате", додала је.
Осим тога, грах је релативно приступачан цијеном.
"Пасуљ је прикладан извор протеина, влакана и микронутријената у нашој прехрани", каже Џена Вернер, власница виртуелне веб странице за тренирање прехране Хепи Стронг Хелти.
"Они су стабилни на полицама, приступачни су и већ су скувани, што олакшава припрему оброка и може смањити стрес од оброка. Такође се показало да имају користи за срце и пробаву због свог састава храњивих материја и могу помоћи у одржавању шећера у крви стабилним када се конзумирају као дио оброка или међуоброка".
Новинарка Џејла Андрилонис са портала "Хити" цијеле недјеље јела пасуљ сваког дана, разне махунарке у различитим рецептима.
Грах се, према њеним ријечима, показао и као права замјена за грицкалице. Према дијабетичарки Хани Маги, то би могло бити дијелом због садржаја влакана у граху.
"Грах може бити користан за цјелокупну прехрану на много начина. Прво и најважније, они су фантастичан извор влакана: нешто што многи Американци не једу довољно. У зависности од граха, шољица куваног граха може осигурати од 10 до 15 грама влакана, а то је отприлике половина препорученог уноса влакана за одрасле", каже Маги.
Додатно, Маги додаје да је грах извор биљних протеина, који вам могу помоћи да се заситите и одржите ситима дуже вријеме.
"Сјајан су начин за додавање додатних протеина у оброк или могу послужити као једини извор протеина", каже она.
Иако грах има бројне добробити, неке од тих добробити су попраћене неким прилично неугодним нуспојавама, попут повећања гасова.
"Уз добробити додатних влакана и бјеланчевина које је пружила мојој прехрани, била сам узбуђена сазнати о другим нутријентима одговорним за здравствене добробити граха. Као неко с историјом високог крвног притиска у мојој породици, увијек сам у потрази за храном која може помоћи у заштити мог притиска од нездравог распона. Још једном грах се показао добрим", пише Џејла.
"Грах је богат извор два важна минерала за регулацију крвног притиска: магнезијума и калијума", каже Сомерс.
Током седмице кад је сваки дан јела грах, Џејла је научила пуно о додатним здравственим добробитима, а уштедјела је и доста новца на свом рачуну за намирнице замијенивши неке од својих месних оброка грахом, пише "Вечерњи".
"Један од мојих највећих закључака који сам научила јесте да је разноликост кључна када се ради о укључивању граха у свакодневну прехрану. Срећом, постоји много опција које можете изабрати и све су препуне погодности", навела је на крају Џејла.