06.11.2024
03:00
Нутриционистица с Харварда, др Ума Наидоо ауторитет је на подручју исхране.
Истиче да би сваки план исхране требао да буде персонализован, јер свако има другачије потребе и организам, али неке су чињенице ипак универзалне.
Када је ријеч о здрављу мозга, каже она, најважнији су витамини Б групе. Иако не постоји лијек који ће спријечити деменцију, велики број студија изоловао је храњиве материје које могу да помогну у спречавању губитка перцепције, пажње и доношења одлука током старења, пише Ординација. У групи Б има осам врста витамина и сваки има јединствену структуру и задатак. Међусобно се допуњују, па их је пожељно уносити комбиновано.
Б1 је важан за енергију, основа је за функционисање цијелог организма, ћелија и метаболизма.
Витамин Б2 или рибофлавин помаже ензимима у ћелијама које преносе информације мозгу и тијелу, помаже расту ћелија и пружа енергију. Разграђује масноће и спољашње материје, попут лијекова.
Б3 смањује упалне процесе, антиоксиданс је који се бори против упала и дјелује на ензиме који производе холестерол и масноће.
Б5 је важан за стварање коензима А који помаже ензимима да граде и растварају масне кисјелине потребне за енергију.
Б6 је важан у превенцији болести јер је довољан ниво повезан с нижим ризиком од развоја више врста рака. Подржава здравље имунитета и мозга.
Б7 или биотин регулише сигнале ћелија за бржу комуникацију у тијелу, а мозгу је важан због слања сигнала путем неуротрансмитера.
Б9 је популаран суплемент (фолати) за здравље мозга али и психичко здравље.
Б12 је есенцијалан витамин за формирање црвених крвних зрнаца и ДНА и помаже у изградњи и функцији нервног система.
"Увијек савјетујем пацијентима да укључе у исхрану намирнице које садрже витамине. Ако се одлуче на суплементе, требада се најприје посавјетују са љекаром", каже др Ума Наидоо.
Једно јаје садржи трећину препоручене количине витамина Б7, а у малим количинама и остале Б витамине
Садржи витамин Б2 и Б12 као и пробиотике, који су изузетно важни за здравље мозга.
Погодују здрављу мозга и одличан су извор витамина Б1, Б2, Б3, Б5 и Б6.
Обилује витаминима Б групе, а садржи и здраве масноће.
Један су од најбољих природних извора витамина Б5 а можете 20 одсто препоручене дозе добити из само једне порције.
Шпинат или купус су одлични извори витамина Б9, а подижу и расположење.