Популарни напитак

На који начин кафа може да заштити срце?

  • Извор: Телеграф
  • 19.03.2025. 02:00

Кафа је један од најпопуларнијих напитака на свијету, а њени ефекти на здравље предмет су бројних истраживања. Иако се често поставља питање да ли је кофеин добар или лош за организам, студије све више указују на то да кафа може имати значајне заштитне ефекте, нарочито када су у питању срце и панкреас.

Заштитни ефекти кафе на панкреас

Не само да штити срце – кафа може да одигра важну улогу у очувању здравља панкреаса. Поред тога, њени позитивни ефекти укључују регулацију холестерола, побољшање функције инсулина, смањење ризика од рака и побољшање когнитивних способности.

Као и код свих намирница, умјереност је кључ. Правилна конзумација кафе може донети бројне здравствене бенефите, али је важно бирати прави тренутак за њено конзумирање и прилагодити унос индивидуалним потребама организма.

Смањује ризик од рака панкреаса

Овај орган је одговоран за производњу инсулина и ензима неопходних за варење, а истраживања показују да кафа може допринијети његовој заштити на неколико начина. Кофеин и антиоксиданси присутни у кафи помажу у заштити ћелија панкреаса од оштећења изазваних оксидативним стресом и хроничним упалама. Студије су показале да редовни конзументи кафе имају мању вјероватноћу да оболе од карцинома панкреаса.

Регулише ниво инсулина и смањује ризик од дијабетеса

Кафа може побољшати осјетљивост на инсулин и смањити ризик од дијабетеса типа 2. Истраживања су показала да особе које редовно пију кафу имају до 30 одсто мањи ризик од развоја ове болести.

Дјелује антиинфламаторно и смањује оксидативни стрес

Хроничне упале могу оштетити панкреас, довести до панкреатитиса или инсулинске резистенције. Кофеин и полифеноли из кафе помажу у смањењу ових запаљенских процеса, чиме се панкреас штити од оштећења.

Помаже у спречавању жучних каменаца

Жучни каменци могу изазвати блокаду панкреасних канала и довести до панкреатитиса. Кафа може смањити ризик од њиховог формирања, побољшавајући лучење жучи и спречавајући накупљање холестерола у жучној кеси.

Побољшава функцију панкреаса

Постоје индикације да кафа може подстаћи секрецију дигестивних ензима, чиме се побољшава варење. То може бити корисно особама са слабијим метаболизмом, али се не препоручује онима који имају акутни панкреатитис.

Како кафа штити срце и крвне судове – ево како

Један од најважнијих квалитета кафе јесте њен позитиван утицај на кардиоваскуларни систем. Недавно објављена студија у Натуре Цоммуницатионс открила је да кофеин може смањити ризик од срчаних обољења тако што регулише ниво ЛДЛ („лошег“) холестерола у јетри. Висок ниво ЛДЛ холестерола повезан је са развојем атеросклерозе, сужавањем артерија и повећаним ризиком од срчаног удара. Кофеин подстиче експресију одређених ензима који утичу на метаболизам холестерола, чиме помаже у одржавању здравља крвних судова.

Поред тога, кафа садржи снажне антиоксидансе попут полифенола, који смањују упалне процесе у тијелу и побољшавају функцију крвних судова. Ове супстанце могу да смање оксидативни стрес, који је један од главних фактора ризика за настанак срчаних болести. Истраживања су показала и да умјерена конзумација кафе може смањити ризик од хипертензије, јер побољшава функцију ендотела (унутрашњег слоја крвних судова), помажући тако у регулацији крвног притиска.

На који начин правилно пити кафу да би се искористиле њене предности

Иако кафа има бројне заштитне ефекте, начин на који се конзумира може значајно утицати на њену ефикасност. Неке од кључних препорука су:

Избјегавати испијање кафе одмах након оброка

Када се кафа пије непосредно послије јела, може се мијешати са хлороводоничном киселином у желуцу и иритирати дигестивни систем. Препоручује се да се кафа пије између оброка како би се искористили њени позитивни ефекти.

Бирати праву врсту кафе

Арабика кафа садржи мање кофеина и богатију арому, док робуста има више кофеина, али слабији укус. Идеална комбинација је 70 одсто арабике и 30 процената робусте, кажу нутриционисти.

Не претјеривати са уносом

Оптимална количина кафе за просјечну одраслу особу је 4–6 мањих шоља дневно (око 400 мг кофеина). Код особа које немају проблема са кардиоваскуларним системом и желуцем, ова количина може бити корисна, док би они са срчаним тегобама требало да буду опрезнији.

Пити кафу без превише шећера и млијека

Иако млијеко може да ублажи киселост кафе, превише додатака може смањити њене здравствене користи. Најбољи ефекти постижу се конзумацијом црне кафе са минимумом шећера или стевије.

За дјецу или срчане болеснике, као и оне са осјетљивим желуцем препоручује се цикорија умјесто кафе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:25 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:40 Серија: Погледај у сутра (12+)

    ''Серија има чак 9 награда на престижном фестивалу француских серија и неколико номинација. Сигурни смо да ће вас 'Погледај у сутра' узбуркати и да ћете са нестрпљењем ишчекивати нове епизоде.

  • 23:10 Серија: Погледај у сутра (12+)

    ''Серија има чак 9 награда на престижном фестивалу француских серија и неколико номинација. Сигурни смо да ће вас 'Погледај у сутра' узбуркати и да ћете са нестрпљењем ишчекивати нове епизоде.

  • 23:40 Ноћни програм

    Ноћни програм