20.03.2024
20:47
Оно што једете може утицати и утиче на функционисање вашег мозга, укључујући и способност да се заштитите од Алцхајмерове болести.
Неке намирнице, попут сјеменки сунцокрета и цјеловитих житарица, имају за мозак веће добробити од других. Но, постоји одређена група намирница за коју нутриционистица и неуронаучница с Харварда др Ума Наидоо тврди да је кључна за здрав мозак - зелено лиснато поврће.
Сви се стручњаци слажу у томе да је конзумирање зеленог лиснатог поврћа есенцијално за здравље уопште, а нарочито за здравље мозга.
Врсте зеленог лиснатог поврћа које можете додати у свој јеловник су: кељ, шпинат, зелена салата, зеље, блитва, купус, раштика... А ово су три разлога због којих је, према мишљењу стручњака, прехрана богата зеленим лиснатим поврћем добра за ваш мозак.
Стања попут депресије и деменције често су повезана с мањком витамина Б, показала је студија.
“Зелено лиснато поврће је одличан извор витамина Б. Витамин познат као фолат кључан је за подршку мозга и неуролошког здравља, оптималну функцију неуропреносника и уравнотежено психолошко здравље”, каже др Наидоо. Зелено лиснато поврће је прва и главна храна коју др Наидоо савјетује својим пацијентима који желе поправити своје расположење.
Зелено лиснато поврће крцато је нутријентима за јачање мозга, попут фолата, лутеина и бета каротена. Лутеин је повезан с побољшањем функција и структуре мозга код особа старије доби, а једна систематска ревизија је показала да узимање суплемената с бета каротеном може ојачати вербално и когнитивно памћење.
Повећан унос прехрамбених влакана повезан је с нижим ризиком за развој депресије, показало је истраживање. Др Наидоо препоручује да повећате унос влакана прехраном, нарочито намирницама биљног поријекла. А зелено лиснато поврће је крцато влакнима
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму