Не постоји универзални начин превенције деменције. Упркос томе, велики број студија издвојио је одређене храњиве материје које могу помоћи.
Три врсте неуропротективних храњивих материја изазвале су највећи интерес стручњака: антиоксиданси, витамини Б групе и полинезасићене масне киселине.
Антиоксиданси се боре против слободних радикала који могу да оштете мождане ћелије, витамини Б играју важну улогу у функцији можданих ћелија, а полинезасићене масне киселине помажу у подстицању раста нових можданих ћелија.
Док суплементи могу помоћи у снабдијевању овим храњивим материјама, увијек је боље покушати унети их храном, посебно када су у питању масне киселине, попут омега-3.
- Када једете цјеловиту храну, добијате додатне витамине, минерале, здраве масти и протеине. То је добар темељ на којем можете изградити план здраве исхране - појаснила је Ума Наидо, нутриционисткиња која је дипломирала на Харварду.
Омега-3 масне киселине су нутријент број један за здрав мозак
Омега-3 налази се у дивље уловљеној масној риби попут инћуна, сардина и лососа.
- Дивљи лосос садржи нивое ЕПА и ДХА које су корисне за здравље нашег мозга. Риба, богата омега-3 масним киселинама, требала би да се нађе на тањиру барем два пута недјељно - додала је Наидо.
Омега-3 масне киселине могу се наћи и у намирницама биљног подрекла, попут чиа сјеменки, сусама, ораха и сјеменки лана.
Ова риба је најздравија, пуна је протеина, одлична за кожу и пробавни сyстем.
Исхрана богата овом рибом може да спријечи 750.000 пријевремених смрти.
- Важно је нагласити да не можемо суплементима или вјежбањем ријешити проблем лоше исхране. Здрав начин живота повезан је с добром исхраном, редовном физичком активношћу, правилним сном, друштвеним везама, управљањем стресом и смањењем анксиозности. Све су то кључни фактори за обрану од стања попут деменције - закључила је Наидо.