Large banner

Научници откривају која пића могу повећати ризик од деменције

Извор:

Индекс

23.11.2023

06:00

Научници откривају која пића могу повећати ризик од деменције

Испијање пића с високим нивоом слободних шећера повећава ризик од деменције, открили су њемачки научници.

То укључује воћне сокове, пуномасне млијечне напитке с окусом и газирана пића. Слободни шећер је сваки шећер додат храни или пићу током процеса производње.

Стручњацима засад није јасно зашто повећан унос шећера може повећати ризик од болести, али неке студије сугеришу да би то могло бити зато што шећер изазива упалу за коју се сматра да игра улогу у неуродегенеративним стањима попут Алцхајмерове болести, најчешћег облика деменције.

Студија, објављена у часопису Springer Nature, проучавала је како конзумација шећера у различитим облицима утиче на ризик од деменције.

Научници поручују да кафа и чај, према њиховим налазима, немају утицај на развој деменције. Осим што потичу дебљање, калорије из напитака могу довести до повишеног нивоа шећера у крви и отпорности на инзулин, што може довести до дијабетеса.

Подијели:

Large banner