Чај од дуда, који је популаран у Азији, а понегдје и код нас, богат је калцијумом и могао би да буде значајан извор овог минерала, који се углавном повезује с млијеком и млијечним производима.
Млијечни производи и одређене врсте рибе као што су лосос, пастрмка и туњевина су природни извори калцијума. Међутим, мање познате биљке и намирнице не само да могу да замијене ове традиционалне изворе, већ могу да понуде и виши ниво калцијума.
Ово је посебно важно код недостатка овог минерала који може да доведе до стања као што је остеопороза, која слаби кости и честа је код старијих људи.
Остеопороза је заправо недостатак калцијума у нашем организму, кости постају изузетно крхке, склоне пуцању, тако да је потребно унијети веће количине калцијума који наш организам може да искористи на прави начин. А управо је чај од дуда одличан извор калцијума.
Овај чај, направљен од листова црног дуда, дуго се користи у традиционалној азијској медицини и као диуретик и код шећерне болести.
Природна алтернатива млијечним производима
Јапанско министарство здравља је чак спровело студију која истиче предности чаја од дуда у односу на млијечне производе за случајеве остеопорозе.
Здравствене предности листова црног дуда
Овај напитак нема само један трик у рукаву, познато је да регулише ниво шећера у крви, јача имуни систем, промовише здравије старење (захваљујући својим антиоксидансима), побољшава здравље срца и има антиинфламаторне предности.
Како направити чај од дуда?
Потребно је:
1-2 кашике осушених листова црног дуда
1/2 литра воде
Припрема
Прокувајте воду, додајте листове и оставите да одстоји пет до десет минута, проциједите га и спреман је за конзумацију, преноси Курир.