Језграсто воће

Нутрициониста објашњава зашто бисмо сваког дана требали појести шаку бадема

  • Извор: Магазин новости
  • 25.10.2024. 05:00

Бадеми спадају у оно језграсто воће које је доступно цијеле године. Једна су од најздравијих намирница, иако имају велику енергетску вриједност (650 калорија/100г), која потиче од високог садржаја масти у њима.

- Ако сте помислили да је парадокс да је масна храна добра за ваше здравље, ево доказа који казују супротно. Бадеми имају висок садржај мононезасићених масти, баш као и маслине и веома су ефикасне у снижавању ЛДЛ холестерола и снижавању ризика за срчана обољења - каже Јасна Вујичић, виши дијететичар-нутрициониста. 

Према њеним ријечима бадем ову способност може да захвали витамину Е, којег, поред минерала мангана, магнезијума и калијума има у обиљу.

- Магнезијум има улогу да олакша циркулацију крви, кисеоника и храњивих материја кроз тијело. Бадеми скоро да и не садрже натријум што га чини правим заштитником срца и крвних судова. Бадеми смањују нагли скок нивоа шећера и инсулина у крви, па се препоручују и особама са дијабетесом и гојазним особама. Ако би се писала дијета за ове болеснике, она би морала имати низак гликемијски индекс, а бадеми управо снижавају гликемијски индекс унијете хране. Што више бадема поједете, индекс ће бити нижи, али ни у чему не треба претјеривати, па ни у бадемима - савјетује она.

Избјегавајте пржене бадеме

У бадемима има доста бјеланчевина, тако да рецимо 25 грама бадема садржи једанку количину протеина као просјечно јаје од 55-60 грама.

- Утврђено је да бадеми знатно више чине на снижавању лошег ЛДЛ холестерола и повећању доброг ХДЛ холестерола него рецимо интегрална кифла, иако имају исту масу, влакна и калоријску вриједност. Избјегавајте пржене бадеме јер се они обично прже у сунцокретовом или палмином биљном уљу, па све користи за срце и крвне судове овде престају. Бирајте (суво)печене бадеме.

Бадеме не морате искључиво јести као грицкалице послије јела

Можете на примјер шаку исјецканих бадема посути по вашој салати, динстаном поврћу или шпагетама.

- Поред тога што ћете побољшати укус јелу, учинићете да он буде здравији. Препоручујем да шаку бадема на овај или онај начин конзумирате 2-4 пута у току недјеље. На тај начин ћете спријечити ризик од кардиоваскуларних болести. Иако бадеми и остало језграсто воће имају добар утицај на кардиоваскуларни систем, многи их избјегавају због страха од гојења. Овај страх је неоснован, слободно грицкајте бадеме, стављајте их у ваша јела. Експериментишите са укусима, убаците их сјецкане у ваш мусли и сендвиче. Бадеми садрже велики проценат минерала, у првом реду мангана и бакра, два елемента у траговима који су важни у процесима заштите ћелија митохондрија (енергетске ћелије) од слободних радикала. Интересантно је да конзумирање бадема смањује и ризик за појаву камена у жучи.

Бадеме можете сјецкати ручно или помоћу електричног сјецка.

- Ако користите сјецко онда га укључујте веома кратко тек да окрене по неки обрт, јер ће онда бадем бити крупно исјечен, умјесто да добијете масни бадемов крем. Ако купујете непечене бадеме, можете их пећи у рерни на само 75°Ц неких 15-20 минута. Све преко овога ће уништити ове корисне масноће којима је бадем крцат. Ако нисте алергични на бадеме и остало језграсто воће, уживајте у овој благодати природе. И запамтите - иако 50% састава бадема чине масти, 61% од њих су мононезасићене, здраве масти. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: