Когнитивни природни пад је дио старења, али нова истраживања показују да одређени витамини и минерали могу да играју кључну улогу у очувању функције мозга и спречавању опадања изазваног старењем.
Омега-3 масне киселине
Омега-3 масне киселине, посебно еикосапентаенска киселина (ЕПА) и докозахексаенска киселина (ДХА), саставни су састојци мембрана можданих ћелија.
Ове масне киселине показују противупална и антиоксидативна својства, подстичући здраву функцију мозга.
Масна риба попут лососа, ораха, ланених сјеменки и чиа сјеменки изврстан су извор омега-3 масних киселина. Редовна конзумација може смањити ризик од когнитивног пада и допринијети цјелокупном здрављу мозга.
Фосфатидилсерин
Фосфатидилсерин је фосфолипид који је кључна компонента станичних мембрана, посебно у мозгу.
Има улогу у отпуштању неуротрансмитера и проучаван је због његовог потенцијала да подржи когнитивну функцију.
Док тијело производи фосфатидилсерин, доступни су и додаци добијени из соје или других извора, преноси "Тајмс оф Индиа".
Антиоксиданси (витамини Ц и Е)
Антиоксиданси, попут витамина Ц и Е, играју кључну улогу у заштити мозга од оксидативног стреса.
Оксидативни стрес, изазван слободним радикалима, може допринијети когнитивном паду повезаним са старењем.
Цитрусно воће, бобичасто воће, орашасти плодови, сјеменке и зелено лиснато поврће богати су извори витамина Ц, док се витамин Е налази у намирницама попут бадема, сјеменки сунцокрета и спанаћа.
Витамин Д
Витамин Д не само да је виталан за здравље костију, већ такође игра улогу у когнитивној функцији.
Рецептори за витамин Д налазе се у целом мозгу, а одговарајући нивои могу подржати неуропротекцију.
Излагање сунчевој свјетлости природан је начин за подизање нивоа витамина Д, а може се добити и из обогаћене хране и додатака исхрани.
Б витамини (Б6, Б9, Б12)
Б-витамини су неопходни за разне функције мозга, укључујући синтезу неуротрансмитера и одржавање мијелина, заштитног омотача нервних влакана.
Витамин Б6 налази се у бананама, кромпиру и живинском месу, док витамин Б9 (фолат) има у изобиљу у лиснатом поврћу, пасуљу и сочиву.
Витамин Б12, кључан за неуролошко здравље, првенствено се налази у животињским производима, а недостаци могу допринијети когнитивном паду.
Магнезијум
Магнезијум је укључен у више од 300 ензимских реакција у тијелу, укључујући оне повезане с радом мозга.
Помаже у регулацији неуротрансмитера, подстиче синаптичку пластичност и побољшава когнитивну реализацију.
Храна богата магнезијумом укључује орашасте плодове, сјеменке, цјеловите житарице и лиснато зелено поврће.
Цинк
Цинк је есенцијални минерал који игра улогу у синаптичком преносу и доприноси структури протеина у мозгу.
Налази се у храни попут меса, млијечних производа, орашастих плодова и махунарки.
Одговарајући нивои цинка подржавају цјелокупну когнитивну функцију и могу допринијети неуропротекцији.
Куркумин
Куркумин, активни антиоксидант куркуме, има снажна противупална и антиоксидативна својства.
Истраживања показују да куркумин може имати неуропротективне ефекте, потенцијално смањујући ризик од когнитивног опадања повезаног са старењем.
Укључивање куркуме у кување или узимање додатака куркумина може пружити когнитивне предности, преноси "Н1 Загреб".