Плодови нара крију право богатство влакана, витамина, минерала... Осим високих количина витамина Ц, нар садржи и неколико витамина Б групе, као и неколико антиоксиданаса, те минерале калцијум, калијум, бакар и манган, као и витамин К, пантотенску киселину и фолате.
Са изузетним могућностима да потпомогне многе аспекте здравља, нар заслужује да постане саставни дио наше исхране, поготово током хладнијих мјесеци када га има у изобиљу.
У сезони вироза и прехлада препорука је узимати појачану дозу витамина Ц, а најбоље је ако га узимате из природних извора – а како струка наводи у нару има чак 50 пута више овога витамина него у лимуну и наранџи, а може се комбиновати у салатама, соковима, смутијима или само уживати у очишћеном сочном плоду.
Плод изгледом наликује на јабуку, али је кора жућкастоцрвене боје, тврда на додир, а испод коре налазе се јестиве сјеменке јаркоцрвене боје које дословно "пуцају" од витамина, влакана и антиоксиданса.
Како хладније доба године носи бројне здравствене изазове, као што су вирозе и прехладе, не можемо заборавити савјет стручњака да је добро повећати унос витамина Ц, снажног антиоксиданса који јача имунитет и смањује упале - и ту нар долаази међу првима на листи намирница које обилују овим за организам љековитим спојем.
Како само 100 грама шипка има 426 мг витамина Ц, једним плодом можете намирити и више него препоручене дневне количине (за жене је то 75 мг, а за мушкарце 90 мг).
Богат антиоксидансима
Осим витамина Ц садржи и витамине А, Д, Е, масне киселине те антиоксиданс флавоноид. Импресиван садржај влакана утиче на здравље цријева, али коштице нара обилују и полифенолима који имају пребиотичко дјеловање јер у нашим цријевима хране добре бактерије.
Како струка наводи, могу побољшати цријевну слузницу и смањити упалу која узрокује болести. Надаље, од минерала богат је калијумом, као и жељезом, магнезијумом те фосфором.
Важно је нагласити како нар током термичке обраде не губи нутритивна својства, витамине и минерале.
На примјер, познато је да се лимун не смије ставити у врући чај јер губи витамин Ц, док код нара то није случај па прионите на конзумацију чајева, мармелада или компота који се раде од овог јесењег плода.