Да ли сте знали да повремено уживање у слаткишима може позитивно утицати на срце?
Супротно популарном вјеровању, чини се да не морамо у потпуности да елиминишемо шећер из наше исхране да бисмо остали здрави.
Према новој студији, мале количине шећера могу довести до бољих кардиоваскуларних исхода од потпуног избацивања шећера из исхране. Наравно, кључ је умјереност и пажљив одабир врсте шећера.
Ново истраживање, објављено у часопису Frontiers in Public Health, показало је да конзумирање шећера из пекарских производа, чоколаде или адитива попут меда може бити повезано са бољим здрављем срца у поређењу са конзумирањем напитака заслађених шећером. Истраживачи су анализирали податке од скоро 70.000 људи и закључили да ниске или умјерене количине шећера, око 7,5 одсто дневног енергетског уноса, дају најбоље резултате за здравље срца.
Врста шећера, друштвени односи и здравље
Стручњаци објашњавају да се течни шећери, попут оних у заслађеним напицима, брже пробављају и могу изазвати нагли скок шећера у крви, док чврсти слаткиши, попут пецива или чоколаде, често садрже додатне хранљиве материје које успоравају варење. Ово резултира стабилнијим ослобађањем шећера и смањеним
Истраживачи такође наглашавају важност социјалног аспекта у конзумирању слаткиша. На примјер, у Шведској, традиција "фике", која укључује кафу и слатке грицкалице, повезана је са јачањем друштвених веза, што има позитиван утицај на здравље кардиоваскуларног система.
Како интегрисати шећер у здрав начин живота?
Иако мале количине шећера могу пружити здравствене користи, стручњаци истичу да већина људи конзумира превише шећера. Уместо да га потпуно искључите, тежите умјереном уносу - 25 до 37,5 грама дневно, у зависности од вашег енергетског уноса. Комбинујте слатке посластице са физичком активношћу и уравнотеженом исхраном да бисте постигли оптималне резултате за своје здравље, преноси Дан.