Grejp, voće bogato vitaminom C i fitokemikalijama, jača imunitet, regulira metabolizam, sprečava razvoj karcinoma, posebno pluća i debelog crijeva. Grejp je prava bomba vitamina i minerala sadrži kalcij, kalij, fosfor te obiluje vitaminima A i C. Osim toga, sprečava infekcije i prehlade te čisti crijeva, što je dovoljno razloga da se ovo voće uvijek nađe na vašem kuhinjskom stolu. Ovo voće sadrži i pektin koji smanjuje holesterol u krvi.
Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpa kao obavezan dio doručka, jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog crijeva. Novija saznanja o grejpu potvrđuju da je ovaj plod vrlo učinkovit u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje protiv gripe i prehlade.
Ekstrakt koštica grejpa snažno je sredstvo protiv više od 800 vrsta bakterija i 100 vrsta gljivica. Grejp čisti crijeva i stabilizira crijevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorkast okus, ubrzava probavu. Takođe, dobar je izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji stanične energije.
Studija njemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpa pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mesa. Istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.
Најновије
Најчитаније
12
01
11
55
11
52
11
51
11
49
Тренутно на програму