Чоколада након ручка није само слатко задовољство, већ може имати и одређене предности, наравно - ако се конзумира у умјереним количинама.
Прво, чоколада, посебно она са високим процентом какаа (тамна чоколада), богата је антиоксидансима попут флавоноида. Они помажу у борби против слободних радикала у организму. То може допринијети здрављу срца и побољшању циркулације.
Друго, мали комад чоколаде може помоћи у регулацији шећера у крви након оброка.
Наиме, када се поједе нешто слатко мозак лучи серотонин, хормон среће, што може смањити осјећај умора и побољшати расположење.
Ово је посебно корисно након тешких или масних оброка, када енергија може нагло пасти.
Такође, чоколада има способност да задовољи жељу за слатким, чиме може спријечити касније преједање слаткишима.
Тамна чоколада, захваљујући свом интензивном укусу, често је довољна у малим количинама да задовољи потребе за десертом.
Наравно, важно је не претјеривати.
Превише чоколаде, посебно млијечне или бијеле, може унијети вишак шећера и калорија.
Идеално је ограничити се на 20-30 грама тамне чоколаде дневно.
Уз правилну количину, чоколада може бити не само слатка посластица, већ и мали савезник у одржавању равнотеже након оброка
(Побједа)