Из Француске стиже шокантно истраживање које поново отвара важну расправу о сигурности хране у Европи.
Непрофитна организација "Блум" објавила је резултате тестирања 148 конзерви туне из пет европских земаља, откривши алармантно високе концентрације живе у свим узорцима.
Свака десета конзерва премашује дозвољену границу живе за свјежу туну, а неки узорци садрже чак четири пута већу концентрацију од законски дозвољеног прага.
Ово истраживање долази у вријеме када "Блум", у сарадњи с француском организацијом "Фудвоч", покреће кампању за строже законе у Француској, те захтијева промјене на европском нивоу.
Трајне здравствене посљедице
Ова истраживања открива озбиљан здравствени ризик, јер жива, снажан неуротоксин који се веже за мозак, може узроковати трајне здравствене посљедице. Активисти сада траже да ЕУ постави строже границе за живу у туни, како би осигурали безбједност потрошача, и како би се заштитили од дугорочних негативних учинака ове опасне контаминације.
Један од најопаснијих ефеката живе је њен утицај на мозак. Жива се веже на нервне станице, што омета пренос нервних импулса и може довести до проблема у концентрацији, памћењу, координацији и учењу. Особе које су изложене вишим концентрацијама живе могу доживјети менталне сметње попут анксиозности, депресије, промјена у понашању и проблема с памћењем.
Посебно су осјетљиве труднице и дјеца, код којих изложеност живи може имати разорне посљедице. Труднице које конзумирају храну с високим нивоима живе могу пренијети токсине на своје нерођено дијете, што може резултирати побачајем, пријевременим породом или озбиљним неуролошким проблемима код дјетета.
Дјеца су осјетљивија на ефекте живе, а дуготрајна изложеност може утицати на њихов развој, смањујући коефицијент интелигенције и изазивајући развојне кашњења, пише "Загребинфо".