"Prije svega treba reći da je Savez sindikata RS, kao jedina većinska reprezentativna sindikalna organizacija i kao odgovoran socijalni partner u jednom dužem procesu pregovarao sa Vladom RS i cilj tih pregovora je bio da se dođe do memoranduma u kome je trasiran put u trajanju od dvije godine, niz radnji i koraka koje treba preduzeti kako bi se popravio standard svih radnika u RS. Početak realizacije jedne od tih mjere je povećanje plate na račun rasterećenja rada. Ja sam govorila pred poslanicima sa ambic
Ranka Mišić kaže da postoje ključne stvari na koje se moraju fokusirati svi socijani partneri i pokušati zajedno da ih riješe.
"Imamo nekoliko stvari koje moramo fokusirati kao ključne ne samo za sindikta nego za cijelu RS, a to je zaustavljanje odlaska vrlo kvalifikovanih mladih ljudi koji napuštaju ove prostore i razlog zašto napuštaju ove prostore jesu izizetno niske plate i problem je naći posao od kojeg se može pristojno živjeti i formirati porodicu. Poslodavci moraju da razumiju da oni moraju povećavati plate ukoliko žele da razviju svoj biznis. Vlada mora da shvati, a ovo je pokuštaj da se to pokaže da se može, da se mora odreći nekih nameta i rasteretiti rad kako bi stvorila prostor da se plate povećaju. Kada govorimo o iznosu plata to je simbolično ali to predstavalja otvaranje tih vrata da se ozbiljno sjedne za sto i da graski sindikati sa svojim socijalnim partnerima dogovraju i dođu do znatnijeg povećanja. Još jednom pozivam poslodavce i ministarstvo rada da ne koketiraju sa iznosom najniže plate. Ovog trenutka najniža plata je 410 KM, uspjeli smo da je povećamo na 440. Ambicija je da se krajem godine pregovara o iznosi najniže plate i mogli smo čuti da se govori o nekom iznosu od 500 KM. Ja nisam baš sigurna da ćemo mi baš uspijeti privoliti poslodavce i da će oni biti saglasi da se odreknu dijela svojih sredstava i da u sljedećim pregovorima dođemo do 500 KM. Najniža plata je za 40-to časovnu radnu sedmicu, dakle za najjednostavniji posao u posebnim situacijama, ali jedan dio poslodavaca tu obračunaca i prekovremeni rad i rad za vrijeme praznika i minuli rad. To nije po zakonu, to ne smiju raditi. Ovih 440 KM bi trebalo krajem godine da se približi cifri od 500 KM i to je socijalna kategorija, a o povećanju plata se mora ozbiljno razgovarati", poručuje predsjedica Saveza sindikara RS.
Ona smatra da sindikat može da bude jedna vrsta nadzora i neko ko će se postarati da se prava radnika poštuju. Poziva sve radnike da jave sve zloupotrebe nakog čega će sindikat pružiti pomoć.
"Savez sindikata RS u čijem sastavu se nalazi 15 granskih sindikata, od toga devet sindikata predstavljaju realni sektor i svi članovi če uživati potpunu zaštitu Saveza sindikata u smislu i pozivanja insprektora, a ako se to ne riješi na taj način onda i tužba potpuno besplatno i mi ćemo se potruditi da zaštititmo naše članove, ali će biti tamo problem gdje nema sindikata i zato pozivam radnike da se uključe u sindikat i formiraju sindikat zboga sebe. To je jedini način da mogu artikulisati svoje zahtjeve i suprostviti se zloupotrebama a vjerujem da takvih poslodavaca ima, a to radnici znaju. Imamo preduzeća gdje svi radnici imaju platu 410 KM i to je nezakonito i ti radnici moraju to da nam jave da bi mogli intervenisati. Radnici jaljaju ali još uvijek postoji taj strah kod radnika jer ne mogu da kažu ime i firmu i onda mu ne možemo pomoći. Onaj ko nam se javi važno je da kaže firmu, mi ćemo taj posao odratiti u ime tog radnika, ako je član sindikata, da bi zaštitili njegova prava", poručuje Ranka Mišić.
Најновије
Најчитаније
14
29
14
27
14
22
14
20
14
20