Свјетлана Беднаш

Мајка Сергеја Ступара за АТВ након доласка из Русије: Презадовољни смо, мој син је супер

  • Извор: АТВ
  • 15.10.2024. 08:01

Сергеј Ступар, младић који је прије нешто више од годину дана имао тешку саобраћајну несрећу, а онда ујединио добре људе у још једној хуманитарној борби за живот и здравље, недавно се вратио са лијечења из Русије у Бањалуку.

Тако је Сергеј за викенд био присутан и на утакмици Борац – Вележ која се играла на Градском стадиону. Побједоносни гол Борца против Вележа био је посвећен младом Борцу Сергеју. О његовој животној борби за здравље разговарали смо са његовом мајком и баком.

Сергејева мајка Свјетлана Беднаш у разговору за АТВ каже да захтијевала да њен син након повратка из Русије не буде хоспитализован у болници већ да буде у кући.

„Он је довољно напредовао у Москви, да би то било могуће. Сама чињеница да шетамо градом, да је Сергеј дошао комерцијалним авионом значи да нема никаквих проблема и то је огромна ствар. То говори колико му је помогло та три мјесеца у Москви“, рекла је Беднаш.

Она је рекла да су то тек прва три мјесеца, односно, Сергеј је примио прву туру матичних ћелија је примљена. Први круг лијечења, онај најбитнији, је одрађен а доктори су рекли да ће се за мјесец и по дана видјети резултати терапије.

„Ми смо презадовољни, Сергеј је супер, супер је поднио пут и лет. Сада у кући, имам осјећај да он тачно зна гдје се налази. Жао ми је што нисмо могли остати у Русији током читаве терапије, али сматрам да ће кућна атмосфера, наше присуство, долазак пријатеља, његов ћуко, шетња кроз наш град и одлазак на утакмицу Борца, да ће то све позитивно утицати на Сергеја“, рекла је Сергејева мајка.

Његово стање, стање будне коме је стање у којем он све чује и осјети, али није на том нивоу да може да комуницира. Сада има и минималну свијет јер стишће руку на команду.

Говорећи о трошковима лијечења и боравка у Моски, Свјетлана је рекла да би им за останак у Москви годину дана било потребно око пола милиона марака, што је у овом тренутку за њих немогуће.

„Управа клинике је предложила да ми свака три мјесеца долазимо у Москву, на мјесец дана, гдје ће се у тих мјесец дана Сергеју дати сва могућа терапија и сви стимуланс које добија како би се заокружио тај процес његове терапије. Ми се враћамо у Москву у децембру и сваки наш сљедећи одлазак у Москву ће коштати 35.000 евра, без превоза. Олакшавајућа околност је та што Сергеј сада може да лети комерцијалним авионом“, рекла је Беднаш.

Како каже, свјесна је да су године опоравка пред њима али вјерује да ће успјети у овој бици.

"Знам да никада више неће бити исти, с тим сам се помирила, али сам убијеђена да ће стати на своје ноге и да ће бити на трибинама, навијати за Борац, сам без помоћи колица. За остало ћемо видјети", каже ова храбра мајка.

Велику подршку и помоћ у Сергејевом лијечењу пружа и бака Гордана, која је и сама здравствени радник. Она је ту да, између осталог, помогне око хране, вјежбања, купања. Љубав једне баке према свом унуку нема граница.

"Ми се опходимо према њему као да је здрав јер сам ја 100 одсто сигурна да ће он бити добро", каже нам бака Гордана.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.