Рок одавно прошао

Немогућа ревизија тужбе БиХ против Србије

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2024. 19:16

Ревизија тужбе БиХ против Србије немогућа је мисија. Рок за ревизију је одавно прошао, а нема ни нових чињеница у резолуцији о Сребреници коју је изгласала мањина у Генералној скупштини УН-а.

То никако да схвати министар спољних послова у Савјету министара БиХ Елмедин Конаковић, који тражи начин како да нанесе штету Србији.

Из Републике Српске га подсјећају да резолуција неће имати правне посљедице. 

- Сама резолуција не производи никакве правне посљедице и све оно што је садржано у резолуцији, да се у наставни програм уврсти питање догађаја у Сребреници, намјерно говорим догађаја, питање правне одштете од стране Србије иако то није садржано у резолуцији, то просто није могуће. То апсолутно нема никакву везу са самом резолуцијом јер се она третира искључиво као један политички акт - сматра Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

О ревизији тужбе у другом ентитету прича се већ годинама. Након усвајања резолуције, најгласнији је Елмедин Конаковић. 

- Eво сада смо са правницима у фази анализе. Након те пресуде десила се пресуда Симатовићу и Станишићу. Директно повезаним људима са институцијама из Србије који потврђују умијешаност Србије у рат у БиХ. То је други факт правне нарави који такође омогућава одређене процедуре - изјавио је Елмедин Конаковић, министар спољних послова у Савјету министара.

Никакве процедуре нису могуће, кажу и правници. Рок за ревизију је прошао још 2017. године. 

- Рок од шест мјесеци од дана када су дошли до нових чињеница, а то би значило да БиХ у том евентуалном захтјеву за ревизију докаже да се у тој резолуцији нашла нека нова околност која није постојала када је 2007. донијета пресуда. Такве нове околности једноставно нема. Треће, водимо рачуна да је апсолутни рок застаре за подношење ревизије, према правилу 61 међународног права, 10 година од доношења пресуде - каже Миодраг Стојановић, адвокат.

У Фебруару 2007. године Суд у Хагу донио је пресуду у којој стоји да Србија не може бити одговорна за дешавања у Сребреници.

2017. године пропао је и покушај ревизије тужбе коју је покренуо лидер СДА Бакир Изетбеговић. 

Пратите нас и путем Вибера