Републичког центра за истраживање рата

Нуждић: Празна прича да ће Махмуљин одговарати за злочине над Србима

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2024. 13:57

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић оцијенио је као празну причу изјаве представника надлежних институција БиХ да ће осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин одговарати за своја недјела јер се оне само декларативно залажу да сви починиоци злочина морају одговарати.

"Годинама чекамо на подизање оптужница за злочине почињене над Србима, а када се оне подигну суђења трају у недоглед, као што је то у предметима `Атиф Дудаковић`, `Добровоачка улица` и други", рекао је Нуждић Срни.

Нуждић је истакао да је одред "Ел муџахедин", који је био у саставу Трећег корпуса такозване Армије БиХ, чији је командант био Махмуљин, вршио најбруталније и намонструозније злочине у протеклом рату у БиХ, на које је тадашњи државни и војни врх Републике БиХ благонаклоно гледао.

Ужас у основној школи: Три седмака (14) мучили и тукли ученике од 11 година, један их чак пипао по гениталијама

Ужас у основној школи: Три седмака (14) мучили и тукли ученике од 11 година, један их чак пипао по гениталијама

Према његовим ријечима, крвави траг овог одреда није везан само за злочине над Србима 1995. године, већ су овакво своје дјеловање наговијестили на почетку рата у БиХ.

"Први злочин за који је јавност сазнала био је злочин над заробљеним припадницима Војске Републике Српске који су убијени ритуалним одсијецањем глава 1992. године на Црном врху (код Тешња)", указао је Нуждић.

Нуждић је напоменуо да, гдје год је дјеловао овај одред, почињени су злочини над којима би се сваки нормалан човјек згражавао, закључујући да су, нажалост на крају рата, осим страних бораца из исламских земаља, њихову идеологију прихватили и многобројни муслимани у БиХ.

Цвијановић: Бањско-рекреативни центар у Српским Топлицама примјер за остале бање

Цвијановић: Бањско-рекреативни центар у Српским Топлицама примјер за остале бање

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је Срни да ће данас са предсједником Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидором Граорац учествовати на састанку са главним тужиоцем Хашког механизма Сержом Брамерцом. На састанку ће акценат бити на уступању предмета ратних злочина са недоступним лицима правосуђу сусједних земаља, а с циљем њиховог ефикаснијег рјешавања.

Крајем априла 2022. године Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је Махмуљина на казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. године над Србима у Возући и Завидовићима.

Суд БиХ затражио је од Турске његово изручење након што се није јавио на издржавање казне затвора. Суд је 28. новембра 2022. издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином, који се до данас скрива.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.