Један од производа који у Републици Српској и БиХ свако мало поскупљује јесте и бурек, чија је цијена, тренутно, за многе недостижна.
Наиме, комад од 250 грама кошта и до 5 КМ, док цијене килограма у појединим пекарама износи вртоглавих 18 КМ.
Када се у обзир узму цијене сировина потребних за бурек од око 250 грама, рачуница показује да овај производ у пекарама кошта и више од дупло од трошка који оде за његове састојке.
Наиме, количина брашна, меса, лука, презле и зачина, која је потребна за један комад у пекари кошта око 2,3 КМ, и то кад се у обзир узму цијене у малопродаји.
С друге стране, у бурек од 250 грама, како су потврдили у једној пекари, иде тек 70 грама меса?! За поменуту количину пите потребно је и око 140 грама брашна, по 17 грама црвеног лука и презле, те око 75 милилитара уља.
С обзиром на просјечне цијене ових производа у Српској, количина брашна потребна за један бурек кошта 0,2 КМ, јунећег мљевеног меса 1,4 КМ, уља 0,25 КМ, црног лука и презле око 0,13 КМ.
Трошак за бибер, вегету и бијели лук, по једном комаду бурека, износи око 0,3 КМ.
Наравно, у цијену сваког производа урачунати су и трошкови режија, енергената, плата запослених, али је јасно да пекаре на својим производима прилично зарађују.
С друге стране, грађани поручују да су цијене како у маркетима, тако и у пекарама, превисоке. Наглашавају да је крајње вријеме да потрошачи, озбиљним бојкотом куповине, трговцима, пекарима, угоститељима, покажу колико су незадовољни.
"Животни стандард већине је такав да је, кад је ријеч о пекарским производима, пита у пекари за многе прескупа. То не би требало да буде никакав луксуз, а јесте. Килограм бурека дошао је, малтене, као килограм свјеже јунетине?! А за бурек који тежи тек 250 грама, може да се купи, на примјер, килограм батака. Па, како, онда, да у пекаре залазе радници који су на минималцу или они који зарађују тек нешто више од тога?!“, пита се Наташа К, службеница из Бањалуке, пише Српскаинфо.