Један од производа који у Републици Српској и БиХ свако мало поскупљује јесте и бурек, чија је цијена, тренутно, за многе недостижна.
Наиме, комад од 250 грама кошта и до 5 КМ, док цијене килограма у појединим пекарама износи вртоглавих 18 КМ.
Када се у обзир узму цијене сировина потребних за бурек од око 250 грама, рачуница показује да овај производ у пекарама кошта и више од дупло од трошка који оде за његове састојке.
Наиме, количина брашна, меса, лука, презле и зачина, која је потребна за један комад у пекари кошта око 2,3 КМ, и то кад се у обзир узму цијене у малопродаји.
С друге стране, у бурек од 250 грама, како су потврдили у једној пекари, иде тек 70 грама меса?! За поменуту количину пите потребно је и око 140 грама брашна, по 17 грама црвеног лука и презле, те око 75 милилитара уља.
С обзиром на просјечне цијене ових производа у Српској, количина брашна потребна за један бурек кошта 0,2 КМ, јунећег мљевеног меса 1,4 КМ, уља 0,25 КМ, црног лука и презле око 0,13 КМ.
Трошак за бибер, вегету и бијели лук, по једном комаду бурека, износи око 0,3 КМ.
Наравно, у цијену сваког производа урачунати су и трошкови режија, енергената, плата запослених, али је јасно да пекаре на својим производима прилично зарађују.
С друге стране, грађани поручују да су цијене како у маркетима, тако и у пекарама, превисоке. Наглашавају да је крајње вријеме да потрошачи, озбиљним бојкотом куповине, трговцима, пекарима, угоститељима, покажу колико су незадовољни.
"Животни стандард већине је такав да је, кад је ријеч о пекарским производима, пита у пекари за многе прескупа. То не би требало да буде никакав луксуз, а јесте. Килограм бурека дошао је, малтене, као килограм свјеже јунетине?! А за бурек који тежи тек 250 грама, може да се купи, на примјер, килограм батака. Па, како, онда, да у пекаре залазе радници који су на минималцу или они који зарађују тек нешто више од тога?!“, пита се Наташа К, службеница из Бањалуке, пише Српскаинфо.
Најновије
Најчитаније
09
34
09
33
09
27
09
26
09
21
Тренутно на програму