СПЦ

Данас славимо Свету Теклу: Заштитница је жена, а дио њених моштију се чува у Сарајеву

  • Извор: Магазин новости
  • 07.10.2024. 08:13

Српска православна црква данас прославља Свету првомученицу Теклу.

Рођена у Иконији од родитеља знаменитих али незнабожачких. Као осамнаестогодишња дјевојка била вјерена за некога младића у оно вријеме, када апостол Павле дође са Варнавом у Иконију на проповијед Јеванђеља. Слушајући Павла три дана и три ноћи Текла се обрати потпуно вјери Христовој и завјешта се живјети у дјевству.

Видјевши је мајка, како и не гледа више на свога вјереника нити помишља на брак, поче је најприје савјетовати, а по том тући и морити глађу. Најзад је предаде судији и захтјеваше, опака мајка, да је огњем сажеже. Судија је баци на огањ, но Бог је спасе неповријеђену. Тада Текла пође за апостолом Павлом, и дође са њим у Антиохију. Привучен спољашном красотом Теклином некакав старјешина градски хтједе је узети к себи силом, но Текла се ишчупа из његових руку. Тај старјешина оптужи је кнезу као хришћанку, која се гнуша брака. Кнез је осуди на смрт и баци пред звјерове, но звјерови се не такнуше тијела свете дјевице.

Удивљен овим упита је кнез: "ко си ти, и каква је сила у теби, да ти ништа не може нашкодити?" Одговори му Текла: "слушкиња сам Бога живога". Тада је кнез пусти на слободу, и она пође проповиједати Јеванђеље, и успије да обрати многе у вјеру истиниту, међу којима и неку угледну и чесну удовицу Трифену. По томе се св. Текла, по благослову апостола Павла, удаљи у једно пусто место близу Селевкије. Ту се она дуго подвизаваше и исцјелењем болесника чудотворном силом обраћаше многе у хришћанство. Позавидеше јој љекари и врачари из Селевкије, те послаше неке младе људе, да је оскверне, надајући се да ће она кад изгуби дјевичанство изгубити и моћ своју чудотворну. Текла бјегаше од оних дрских младића, и кад видје да ће је ухватити, она се помоли Богу за помоћ пред једном стијеном, и стијена се раступи и сакри ову св. дјевицу и невјесту Христову. И би јој та стијена и скровиште и гроб. О овој чудесној хришћанској јунакињи и светитељки вели св. Златоуст "чини ми се да видим ову блажену дјеву како приноси Господу једном руком дјевство а другом руком мучеништво".

Вјеровање

Вјерује се да ће управо Света Текла помоћи свима који на данашњи дан почну да раде нешто, а западну у невоље. Сматра се и заштитницом жена.

Дио моштију Свете Текле чува се у Старој српској прасвославној цркви у Сарајеву.

Тропар (глас 4):

Научивши се Павловом мудрошћу, богоневјесна Текло, и утврдивши се у вјери од Петра, богозвана првомученице, показала си се и као првострадалница међу женама. Ушла си у ватру, као на благоцвјетно мјесто, и звјери се устрашише тебе, наоружане Крстом. Зато моли Христа Бога, свехвална, да спасе душе наше.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: