Тражећи начин да заокружи успјешну производњу љешника, који узгаја већ десетак година, пензионерка Брана Сувајац из Српца дошла је на идеју да почне правити домаће чоколаде, које су брзо постале омиљене међу љубитељима посластица.
Још од младости обожавала је припрему разних колача и слаткиша, а дугогодишње искуство у кулинарству помогло јој је да крене са израдом разноврсних чоколадних делиција чији несвакидашњи укус привлачи све генерације.
- Већ годину дана правим ручно рађене бијеле, црне и млијечне чоколаде разних укуса и облика. Кренула сам прво убацивати пржени љешник, мљевени или са додатком језгре, а затим сам додавала суво воће, кафу и разне креме. Морам признати да то није нимало лако и још се усавршавам у овом послу - каже Брана.
Производе излаже у Србцу, Бањалуци и Градишци
Своје производе излаже у салону Удружења жена Србац чији је дугогодишњи члан, а за њене чоколаде влада интересовање и у другим локалним заједницама па се могу купити и у "Крајишкој кући" у Бањалуци и "Кући Лијевча и Поткозарја" у Градишци.
- Вриједне домаћице из Српца, са којима се редовно дружим, подстакле су ме да покушам направити чоколаду са љешником и тако је све почело. Сваку чоколаду израђујем ручно, а за припрему и паковање ми обично треба око пола сата. Немам никакве машине, већ користим само посуде у којима топим састојке на пари, уз калупе за обликовање, а обично правим мање количине. Моје чоколаде су не само ручно рађене већ и здраве, јер не садрже конзервансе, па им је рок трајања од четири до шест мјесеци - истакла је Брана.
Врло често за рођендане, крсне славе и разне друге прославе поручују њене слаткише, на којима исписује пригодне честитке, а имала је и већу наруџбу ситних чоколада за један шаховски турнир. Како каже, дјеца највише воле десерте у облику зеке, маце или меде, а међу младима и одраслима је тренутно најпопуларнија "дубаи" чоколада за коју је такође пронашла рецепт.
- Нашла сам га на интернету и није ми био проблем да је направим. Чак сам добила оригиналну чоколаду из Дубаија од једне суграђанке која је тамо боравила и увјерила се да се не разликује пуно од моје, осим што је мало кремастија. Не правим класичну таблу јер крем од пистација није баш јефтин, па је израђујем у мањим облицима. Најмања кошта 3,5 КМ, а мало веће паковање од 95 грама се може купити за пет КМ. Цијене свих чоколада зависе од грамаже, а врло често и од амбалаже која је прилично скупа - рекла је Брана.
Посебно интересовање влада и за њене чоколаде са додатком чили папричице, што не чуди, јер је то била чувена посластица још у вријеме Астека и Маја који су њоме зачињавали какао за прављење напитака називајући га "храном богова". Као што су и у том периоду постепено освајале Европу и свијет, тако су и чоколаде из Бранине кухиње све траженије у нашој дијаспори.
Купци долазе са запада
- Долазе купци из Швајцарске, Аустрије, Њемачке и других земаља и редовно узимају веће количине. Редовно наш изложбени салон у Српцу посјећује и једна породица из Данске заједно са рођацима из Нове Тополе и купују све, од слаткиша до сувенира - истиче Брана.
Потврда квалитета стигла је на петом по реду сајму "Плодови села малих произвођача" који је у новембру прошле године одржан у "Делта планету" у Бањалуци, гдје је златном медаљом награђена њена млијечна чоколада са грожђицама и прженим љешником.
- Наше удружење је тада освојило чак пет златних медаља, поред чоколаде још и за љуте џемове, мед и медењаке. Све што раде вриједне жене из Српца има изузетну вриједност и без њихове подршке не бих успјела у овом послу. Из бројних радионица, семинара и дружења које организујемо рађају се квалитетне идеје, а основа свега је да се од заборава сачувају стари занати, традиција и обичаји - нагласила је Брана.
Годинама узгаја љешнике
Узгојем љешника Брана Сувајац се бави већ десетак година, а у понуди има свјежи и пржени љешник који углавном продаје, а дио користи за властите потребе. Пржени љешник користи и за производњу домаћег ликера, пише Глас Српске.
- Љешник узгајам на парцели од 1,5 хектара и у томе ми помаже породица. Од тога не може баш да се живи па ми више дође као додатни приход уз пензију. Али свакоме бих препоручила да редовно конзумира љешник јер је богат хранљивим материјама и има висок садржај здравих масти, витамина и минерала - рекла је Брана.