"Под дубоком сјенком стољетних платана, растурих по централном градском тргу, трговци на пијаци из околних села продају локалне производе.“
Овако је један угледни пословно финансијски часопис из Лондона описа чувену требињску зелену пијацу и уврстио је међу најбоље у свијету. Најбоља је јер се мириси и укуси могу осјетити у ваздуху, ту сваки штанд прича своју причу о малим, вриједним произвођачима домаћих херцеговачких специјалитета. Сир из мијеха, херцеговачко вино и мед, љековито биље, али и пршут красе штандове трговаца. Многи од њих читав свој радни вијек провели су на овој пијаци. За Младена пијаца је као друга кућа, ту продаје већ више од 20 године.
"Може се живјети, не може се обогатити али се може живјети. Ко ради, ко има своје производе, може да живи. На нашем штанду имамо све, месо, сир мед и ракија, све је домаће. Ја би волио да та камера може мирис хватати, ово дивно мирише. Н: Је ли вам на понос што сте изабрани међу најбољима у свијету? Како да не, у центру је града, људи долазе због пијаце у Требиње", каже Младен кокошар, продавац на требињској пијаци.
И када је сунцем окупано и када је падају јаке кише, требињски трговци се не предају. Знају да ће њихове муштерије доћи по свјеже воће и поврће. Поносни су што су препознатљиви и сада свјетски признати.
"Јесмо поносни, излажем 30 година овдје. Н: Какав је посао, је ли некада тешко? Јесте некада, када пада и кад је хладно. А иначе је фино са народом се дружити и радити. Драго нам је да сви воле да дођу, кажу како нам је дивно у Требињу и дођемо поново", каже Сава Капор, продавач.
Ко једном дође, увијек јој се радо враћа. Пијачни дан у најјужнијем граду Српске је субота. Тада је најбогатија понуда, али и највише муштерија. Овог викенда било их је из читавог региона.
"Н: Шта је тако посебно? Посебан је тај неки шарм који постоји и пуна пијаца, врло пријатни људи, различити садржај пијаце, пуно људи", "Лијепа баш лијепа пијаца. Поврће ми се највише свиђа, управо то гледамо", "Зашто волите ову пијацу? богата је, супер је, зато долазимо", "Све волим да пробам и све им је супер", "Ово је трећи пут да долазим", "Из Црне горе сам. Овдје је прва врста кајмака, еколошки кајмак", кажу грађани.
И тако задовољни, са пуним кесама домаћих специјалитета одлази својим кућама. Зелена пијаца један је до симбола најјужнијег града Српске, и засигурно мјесто гдје се највише осјети тај херцеговачки дух.