Џенан Шашић

Мјештанин села Злате: Људи су истраумирани и више не желе овдје живјети

  • Извор: Кликс
  • 06.10.2024. 15:29

Џенан Шашић је мјештанин села Злате које је захватила катастрофа усљед великих поплава у Босни и Херцеговини. Он је уједно и еколошки активиста, али овај пут говори као свједок страшне трагедије.

Испричао је како се све догодило прву ноћ.

„Дуго нисам могао да заспим, у нека доба сам чуо велику буку, изашао на балкон и видио огромно камење. Истрчао сам из куће, узео малу бебу и сакрили смо се код комшије на мало сигурније мјесто, али нисмо били свјесни да се заправо брдо изнад наших кућа обрушило. Сматрам да је добро што нисмо били свјесни јер би се само додатно паника погоршала. То се догађало између два и шест сати ујутру. Када смо устали видјели смо да су куће комшија срављене са земљом“, рекао је.

На питање да ли је неко у овом селу погинуо, одговара да је управо то оно што им најтеже пада – погинула је трудница.

„Ради се о супрузи мог рођака, била је у другом стању и то је нешто што је ненадокнадиво, а остало се све да поправити“, рекао је.

Наводи да су мјештани у страху вратити се овдје живјети.

„Људи су истраумирани и многи од њих не желе више овдје живјети. Потребна је свака помоћ, а нарочито психолошка. Доста дјеце је истраумирано, жена, старијих. Видјећемо шта ће бити“, рекао је.

На крају, новинари су га питали о томе шта мисли да је узрок овакве катастрофе, а он је апеловао да се усвоји закон о шумама и спријечи илегална крађа због које долази до ерозије земљишта.

„Без обзира на то што су тешка времена и што је ово трагедија, морамо бити свјесни, и у томе истрајати, да наш кантон коначно добије закон о сјечи шума како би свака илегална сјеча шуме била санкционисана. На свим овим мјестима гдје се обрушавало, ја знам да се шума одавно сјече. И онај ко је дао дозволу за каменолом у Доњој Јабланици треба да буде на стубу срама и да одговара за онај масакр који се десио“,  поручио је, пише Кликс.


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести