Подршка кинеске компаније

300 милиона евра за пројекте из обновљивих извора енергије у Српској

  • Извор: АТВ
  • 30.09.2024. 19:30

Зелено свјетло и финансијска подршка стигла је од водеће кинеске осигуравајуће корпорације „Синошур“ за шест пројеката изградње обновљивих извора енергије у Српској, у вриједности 300 милиона евра.

Подршка је договорена у недавној званичној посјети делегације ЕРСа у Кини. Ово је сарадња свјетског нивоа, за АТВ каже генерални директор ЕРСа, Лука Петровић, и додаје да су преговори трајали годину дана.

„Видјели су на нама озбиљну компанију, видјелу су наше пословне књиге. Видјели су да ту нема никаквих скривених намјена, као што то некад неко спотиче. И да смо веома успјешни и зато су нам додијели ранг највећи на свијету у компанијском дијелу. Постоје само три компаније које имају овај ранг“, изјавио је Лука Петровић, генерални директор ЕРСа.

А свјетски ранг, плод је досадашње, актуелне сарадње Електропривреде Српске са Кинезима. Све тече по плану када је у питању изградња Хидроелектране „Дабар“, најзначајнијег енергетској пројекта на Балкану. На састанку са кинеском групацијом Гезуба, која је ангажована за изградњу, пало је обећање да ће све бити завршено у задатим роковима. Зато се у наредном периоду очекује долазак више кинеске, али и ангажман домаће радне снаге.

„Што се тиче ХЕ „Дабар“ они су задовољни динамиком радова, решавање пројектне документације, завршавају се пројекти и радови крећу пуном динамиком. Тако да се ускоро очекује долазак и нових кинеских радника као и пријем око 150 нових радника из Херцеговине“, рекао је Данило Илић, директор ХЕ „Дабар“

Енергија из обновљивих извора је будућност, а Република Српска  одлично подручје за производњу зелене енергије. Томе свједочи посљедњих година и све већи број соларних електрана. Зелена енергија допринијети и стабилнијој цијени електричне енергије, зато је сарадња и финансијска подршка Кине од круцијалног значаја за привреду Српске.

Пратите нас и путем Вибера