Како преноси Блумберг, фјучерси какаоа у Њујорку су додатно порасли након вијести о финансијским проблемима у Гани, другом највећем свјетском произвођачу поменуте сировине.
Какао је само овог мјесеца поскупио за око 60 одсто, а цијене су се у овој години више него удвостручиле због лоших временских прилика и болести усјева.
Трговци су забринути због посљедица климатског феномена Ел Нињо који узрокује суше у западној Африци, у области гдје се производи 75 одсто ове сировине кључне за прављење чоколаде.
Какао се производи прије свега у Гани и Обали Слоноваче.
Ускршња чоколадна јаја су већ поскупјела због већих трошкова за какао, а неки произвођачи смањују величину слаткиша или промовишу посластице са другим састојцима како би ублажили поскупљење, преноси Јаху фајненс.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму