Србија

Колико сада кошта купус и каква је потражња

  • Извор: Агенције
  • 28.10.2024. 17:59

Вриједни моравски пољопривредници још увијек на својим њивама имају пуне руке посла иако је зима на прагу. На пољу купуса младог повртара Добрице Страњанца у поморавском селу Мршинци купус је одлично родио, а и доброг је квалитета.

Оно са чим је такође задовољан јесте откупна цијена.

"С обзиром на то да је цијена купуса 50 динара (око 85 фенинга) то је сасвим задовољавајуће и могу рећи да повртари коначно могу да стану на ноге. Година је била веома тешка, енормне врућине, високе температуре, утицали су на квалитет купуса, али самим тим и на род. Свакако, цијена купуса је добра", рекао је за РИНУ Добрица Страњанац, млади повртар из Мршинаца.

Меланија понизила Доналда Трампа пред свима

Меланија понизила Доналда Трампа пред свима

Добрица је истакао да је квалитет купуса на његовој парцели доста добар, примијењене су све неопходне агротехничке мјере, тако да како је истакао рад и труд оних који су садили купус ове године биће удвостручен.

"За купусом је ове године добра потражња, сав купус што имамо ове године, на тржишту се продаје, иначе пласирамо га у домаће супер маркете. Без обзира на цијену потражња је велика и упркос томе што је цијена виша, потражња је већа”, рекао је овај млади повртар.

И остали повртари из моравских села, Мршинци, Кукући, Заблаће и других, кажу да су задовољни цијеном купуса ове године, јер дошла је коначно година када ће коначно пољопривредници наплатити свој рад.

Раније се рани купус заоравао, поклањао се, али сада овај касни је све надомјестио.

Кућа у којој је мушкарац пуцао на жену и сина припадала Весни Змијанац

Кућа у којој је мушкарац пуцао на жену и сина припадала Весни Змијанац

"Такође, ових дана нам и вријеме иде у прилог за сјечу купуса, тако да ћемо завршити и скинути са наших поља", кажу произвођачи.

Дакле, подсјећања ради, сада је вријеме за кисељење купуса, а најбоље је буре са купусом смјестити у дио куће, подрума гдје се зна да ће температура бити 15-20 степени наредних 30 дана од почетка кисељења. То је најважнији период кисељења, кажу искусни домаћини и домаћице западне Србије који то раде неколико деценија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм