Инспекторат Српске

Контролисали салоне, али нису прекидали свадбе: Инспектори исписали 60.000 КМ казни

  • Извор: Независне
  • 24.10.2024. 07:13

Формирање и истицање цјеновника, издавање рачуна, посједовање и вођење прописаних евиденција и документације, легалност пружања пратећих услуга од стране фотографа, сниматеља и друго, само су неке од неправилности које су у протеклом периоду исписале казне од скоро 60.000 КМ.

У 29 случајева, од 45 контрола, утврђене су грешке.

Иако су измјене Закона о угоститељству ступиле на снагу почетком ове године и први пут је посебно дефинисано пружање услуга у угоститељским објектима - салонима за посебне прилике, из Инспектората Републике Српске за "Независне новине" истичу да проценат неуредних контрола јасно говори да је ово питање потребно још прецизније дефинисати, као и саме алате који су инспекторима неопходни за ефикасно вршење надзора.

"Свадбени салони као угоститељски објекти који не раде на дневном нивоу до сада нису били посебно дефинисани законом, што је даље отварало низ питања у вези са обавезама ових угоститеља. Рад угоститељских објеката који се користе за посебне прилике, свадбених салона, дефинитивно је питање које се морало додатно регулисати законом, јер је концепт њиховог рада значајно другачији у односу на све остале угоститељске објекте", истакли су из Инспектората објашњавајући да је ријеч о објектима који не раде на дневном нивоу и с тим у вези и немају стало запослено особље.

Најбоље супруге хороскопа: Све ће учинити да заштите породицу

Најбоље супруге хороскопа: Све ће учинити да заштите породицу

Из ове установе наводе да физичка лица која организују прославе у складу са својим жељама и потребама уговарају и различите понуде хране и пића, које морају бити адекватно евидентиране у пословним књигама субјекта у погледу доказа о поријеклу робе.

"Ту је и питању начин радног ангажовања особља, конобара, кувара и других, издавања рачуна за извршену услугу, плаћања пореза, што и није наша надлежност, али је неизоставни дио ове приче", истакли су из Инспектората Српске додајући да својим контролама инспектори не прекидају весеље младенцима, а ни гости не знају да је контрола у току, јер је одговорно лице у контроли власник салона и комуникација Инспектората Републике Српске се одвија према њему.

Да постоје одређене потешкоће приликом имплементације закона, као и потреба да се донесу нова правила, сматра и Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца", који у разговору за "Независне новине" истиче да су одржали неколико састанака са надлежним министарством и Инспекторатом у вези с тим питањем.

Преминула најстарија особа у САД: Имала 115 година

Преминула најстарија особа у САД: Имала 115 година

"Свадбени салони сада раде по Закону о угоститељству и требало би да раде као и сваки ресторан. То је тешко у свадбеним салонима. Сада је у приједлогу да се прави уредба о догађајима гдје би специфичности ушле у процедуру и поједноставиле се. До тада је прелазно рјешење да се ради по овом закону, који је сада важећи, и објашњено је за шта нема толеранције и за шта се изричу казне моментално. То је са санитарне стране да сви радници морају имати санитарне књижице, да роба која се служи мора имати поријекло и рачуне одакле долази и да се кроз фискалне касе проведе догађај", наводи Куртиновић.

Куртиновић додаје да је велика одговорност, односно да је тешко да свадбени салони преузму одговорност на себе када је у питању музика, декорација или фотограф у смислу утврђивања да ли сви имају све потребне дозволе. Како наводи, с њима обично не преговарају власници салона, већ младенци.

"Мислим да идемо у рјешавање тих проблема. Инспекторат се ставио максимално на располагање угоститељима", рекао је Куртиновић.

Према његовим ријечима, регулисањем свадби кроз уредбу о догађајима би се ријешили тренутни проблеми, а како каже Куртиновић, угоститељи стоје на располагању за проналазак рјешења и отклањање свих недоумица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.