Расте забринутост инвеститора

Прекинут шест седмица дуг позитивни низ на свјетским тржиштима

  • Извор: Б92
  • 27.10.2024. 20:12

На свјетским тржиштима прекинут је шест нед‌јеља дуг позитиван низ, а једини изузетак биле су америчке технолошке дионице које биљеже солидан раст.

Dow Jones i S&P 500 индекси прошле седмице прекинули су позитиван тренд, док је Nasdaq индекс, подржан даљњим растом цијена технолошких дионица, достигао нови историјски највиши ниво.

Dow Jones је прошле седмице пао за 2,7% на 42.114 бодова, а S&P 500 за 0,95% на 5.808 бодова.

Истовремено, Nasdaq индекс наставио је успон седму седмицу заредом, ојачавши 0,2% на 18.518 бодова.

Америчка тржишта су близу рекордно високих нивоа, али комбинација зарада, промјена у вези монетарне политике и надолазећих предсједничких избора ставља даљњи раст на тест и изазива волатилност, наводе аналитичари, преноси Б92.

Приноси на 10-годишње америчке државне обвезнице прошле седмице достигли су највиши ниво у протекла три мјесеца од 4,26%, јер инвеститори смањују своја очекивања око Федовог даљњег темпа смањења каматних стопа, с обзиром на снажне економске показатеље и неизвјесне америчке предсједничке изборе.

Расте забринутост инвеститора уочи предсједничких избора који ће се одржати 5. новембра. Бивши републикански предсједник Доналд Трамп и демократска потпредсједница Камала Харис су готово изједначени у анкетама у кључним "swing" савезним државама, што забрињава инвеститоре због могућности тијесног изборног резултата.

Звијезда седмице била је дионица Тесле, која је у четвртак порасла за готово 22%, што је највећи раст у посљедњих десет година. Тиме је тржишна капитализација компаније порасла за више од 140 милијарди евра у само једном дану. Тесла је, наиме, извијестила о солидним резултатима пословања у трећем тромјесечју и изненадила тржишта прогнозом о расту продаје идуће године за 20 до 30%.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:25 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм