Сарајево

Суво месо све скупље: Ово су тренутне цијене

  • 24.01.2025. 19:54

Поскупљења основних животних намирница не престају, а међу њима се нашло и омиљено суво месо, које је саставни дио наше кухиње.

Цијене ових производа варирају у зависности од квалитета и врсте меса, крећући се од 30 до чак 50 КМ по килограму. Обично је широм земље најцјењенија сува козлетина - 45 КМ те јарчевина без кости чија је цијена око 50 КМ. Кажу да у Невесињу иде и до 55 КМ.

Према ријечима произвођача, главни разлог поскупљења лежи у повећању цијена хране за стоку, што директно утиче на цијену сировог меса. Такође, процес сушења меса додатно је поскупио због раста цијена енергије и рада.

"Умјесто килограма, сада се узима на граме, али има и оних који за добар залогај не жале издвојити новац", казао је један од продавача на сарајевској тржници.

Произвођачи и трговци истичу да су потрошачи све опрезнији у куповини. Како кажу: "Купци више пробају, него што купују".

Многи од њих траже алтернативе или купују мање количине, но суво месо и даље остаје популаран производ захваљујући свом специфичном окусу и дуготрајном року трајања.

Подсјетимо, познати портал "Тејст Атлас" недавно је објавио листу најбоље оцијењених сухомеснатих производа у свијету, међу којима се нашло и суво месо из Босне и Херцеговине, заузевши високо 9. мјесто.

За овај специјалитет навели су да се припрема сољењем, сушењем и димљењем на храстовој ватри, те да се рецепт преноси са генерације на генерацију.

Упркос поскупљењу, чини се да ће суво месо и даље заузимати важно мјесто на трпезама широм земље, пише "Радиосарајево".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Филм: Бензинска алеја (16+)

    ' Филм: Бензинска алеја (16+)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм