Поскупљења основних животних намирница не престају, а међу њима се нашло и омиљено суво месо, које је саставни дио наше кухиње.
Цијене ових производа варирају у зависности од квалитета и врсте меса, крећући се од 30 до чак 50 КМ по килограму. Обично је широм земље најцјењенија сува козлетина - 45 КМ те јарчевина без кости чија је цијена око 50 КМ. Кажу да у Невесињу иде и до 55 КМ.
Према ријечима произвођача, главни разлог поскупљења лежи у повећању цијена хране за стоку, што директно утиче на цијену сировог меса. Такође, процес сушења меса додатно је поскупио због раста цијена енергије и рада.
"Умјесто килограма, сада се узима на граме, али има и оних који за добар залогај не жале издвојити новац", казао је један од продавача на сарајевској тржници.
Произвођачи и трговци истичу да су потрошачи све опрезнији у куповини. Како кажу: "Купци више пробају, него што купују".
Многи од њих траже алтернативе или купују мање количине, но суво месо и даље остаје популаран производ захваљујући свом специфичном окусу и дуготрајном року трајања.
Подсјетимо, познати портал "Тејст Атлас" недавно је објавио листу најбоље оцијењених сухомеснатих производа у свијету, међу којима се нашло и суво месо из Босне и Херцеговине, заузевши високо 9. мјесто.
За овај специјалитет навели су да се припрема сољењем, сушењем и димљењем на храстовој ватри, те да се рецепт преноси са генерације на генерацију.
Упркос поскупљењу, чини се да ће суво месо и даље заузимати важно мјесто на трпезама широм земље, пише "Радиосарајево".