Повољан привредни амбијент

Град Требиње потписао 60 уговора за самозапошљавање

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2024. 15:49

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић потписао је данас уговоре о бесповратним средствима за самозапошљавање са 60 лица која су се јавила на јавни позив града, за шта је из локалног буџета опредијељено 1.295.000 КМ.

Ћурић је навео да су средства која суграђани могу да добију за покретање бизниса од 18.000 до 40.000 КМ, у зависности од пословне идеје и броја људи које ће запослити у наредном периоду.

"Ово је први пут да је једна локална заједница издвојила оволики износ за самозапошљавање", рекао је Ћурић, те додао да пројект траје 24 мјесеца.

Ниче дрински насип у Семберији - Влада Српске обезбиједила 2,4 милиона КМ

Ниче дрински насип у Семберији - Влада Српске обезбиједила 2,4 милиона КМ

Он је појаснио да се суграђанима након потписивања уговора исплаћује 60 одсто средстава, послије годину дана 25 одсто и на крају пројекта преосталих 15 одсто средстава.

Ђурић је навео да 60 лица која су данас потписала уговор говори о томе да у Требињу влада привредни амбијент и да људи желе да раде.

Он је најавио да ће, као и претходних година, подршку града имати сви Требињци који буду запослени посредством града Требиња или Завода за запошљавање Републике Српске и ако испуне све услове.

Начелник градског Од‌јељења за туризам, заштиту животне средине и предузетништво Бојан Вучуревић навео је да су се приликом писања бизнис плана грађани највише опредијелили за пружање услужних д‌јелатности – фризерске, салоне љепоте, фото и видео услуге, као и грађевински сектор - обрада и уградња камена, а први пут ту је и нове д‌јелатности, два кол-центра, као и онлајн трговина и куповина.

Он истакао је да су комисију за спровођење јавног позива, осим надлежног од‌јељења, чинили и Развојна агенција града Требиња, Подручна привредна комора Републике Српске и Завод за запошљавање Републике Српске – филијала Требиње.

Специјалиста д‌јечије и превентивне стоматологије Драгана Окука, једна од потписника уговора, истакла је да ће уз 30.000 КМ помоћи од града отворити специјалистичку ординицију и набавку специјалног апарата који служи за пружање стоматолошких услуга д‌јеци са посебним потребама, а може да се користи и за одрасле особе, када имају страх од зубара.

Према њеним ријечима, такав апарат постоји само у неколико ординација у Српској.

Дипломирани инжењер пољопривреде Јована Ђајић, која је уз помоћ града Требиња отворила Едукативни центар "Тинкер лабс", рекла је да ће јој 24.000 КМ много значити за даљи рад.

Она је додала да је то Центар за практичну науку, у којем д‌јеца од три до 12 година стичу знања кроз различите забавне експерименте из области науке, технологије, инжењерства, математике и умјетности. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм