Обиљежавање

Сјећање на хероје: 32 године: ''Јуришног одреда Власеница''

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2024. 22:18

Припадници "Јуришног одреда Власеница" обиљежили су данас 32 године од формирања ове елитне јединице Војске Републике Српске (ВРС), која је 1992. године храбро стала у одбрану српских огњишта.

Тим поводом положени су вијенци на борачком гробљу, организована је посјета Спомен-соби и одржана свечана академија у Културном центру у Власеници.

Начелник општине Власеница, бивши командант јединице "Јуришни одред" Мирослав Краљевић изјавио је новинарима да је поносан што је као млад човјек заједно са осталим младим борцима стао у одбрану Републике Српске и свега што је српско.

Краљевић је истакао да му је част и данас, када обавља другу функцију, да буде дио једне од најбољих јединица које је имала српска војска деведесетих година.

Он је додао да је циљ јединице био да одбрани и сачува све што је српско да се не би поновила историја од 1941. до 1945. године када је српски народ страдао само зато што је бранио своју вјеру, писмо, име, презиме, грб и заставу.

Краљевић је рекао да је на Велики петак 1992. године био планиран покољ српског живља, али да су челни људи то предухитрили и да се страшни сценарио није догодио.

Почели Дани Српске у Србији - јединство одговор на изазове и притиске

Почели Дани Српске у Србији - јединство одговор на изазове и притиске

"Три стотине двадесет српских гробова на војничком гробљу у Власеници обавезује да останемо окупљени око Републике Српске и да их стално спомињемо", нагласио је Краљевић.

Он је напоменуо да је у Власеници саграђен Трг посвећен српским борцима, те да је завршен пројекат захваљујући коме ће бити урађена реконструкција борачког гробља.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић истакао је да будуће генерације треба да знају шта је "Јуришни одред" прошао и како је тешко било.

"Не можемо издати наше борце, морамо их се вјечно сјећати. Створили смо Републику Српску и нећемо дозволити да је било ко уништи. Створили смо сигурност за наш народ. Свако ко жели да живи овдје мора да поштује наш закон и обичаје, да воли и носи Српску у свом срцу", поручио је Симанић.

Вишковић: Захваљујући предсједнику Додику и Вучићу успостављена оваква врста сарадње

Вишковић: Захваљујући предсједнику Додику и Вучићу успостављена оваква врста сарадње

Професор Жељко Стојановић, који је био ратни репортер, рекао је да је био на више жаришта у свијету, видио многе јединице, али да тако јуришно срце нигдје није осјетио као код "Јуришног одреда Власеница".

"Они су прешли ратни пут са таквим замахом, громко и у налету, и ниједан задатак није остао неизводљив, а немају ниједну мрљу на свом ратном путу", истакао је Стојановић.

Немања Кнежевић, син легендарног команданта јединице "Бели вукови" Срђана Кнежевића, рекао је да сваке године долази на ово обиљежавање и да му је драго због великог броја људи који долазе да одају почаст онима који су уградили животе у темеље Републике Српске.

На свечаној академији приказан је и документарни филм о "Јуришном одреду" у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Обиљежавању су присуствовали чланови породица погинулих бораца, представници борачких организација Власенице и сусједних општина, припадници "Белих вукова", припадници некадашње Гарде из Шековића, Удружења логораша, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука и друге званице.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм