Локални избори

Завршено поновно бројање: Ускоро комплетни прелиминарни резултати за Фочу

  • Извор: СРНА
  • 10.10.2024. 16:40

Општинска изборна комисија у Фочи завршила је поновно бројање гласова за избор одборника са два бирачка мјеста, а по одобрењу Централне изборне комисије БиХ, која је данас уврстила те резултате, док се још чекају резултати са три бирачка мјеста за одборнички и два бирачка мјеста за начелнички ниво.

За та бирачка мјеста ЦИК БиХ одлучио је да неће бити поновног бројања гласова, већ ће се прихватити резултати које су утврдили бирачки одбори, па се очекује да убрзо буду комплетирани резултати са свих 27 редовних бирачких мјеста.

Очекује се да ЦИК ускоро објави комплетне прелиминарне резултате гласања са свих 27 редовних бирачких мјеста у Фочи за оба нивоа општинске власти.

Сензација: Тенисер за којег нисте чули почистио Алкараза

Сензација: Тенисер за којег нисте чули почистио Алкараза

Предсједник ОИК-а Виде Вуковић каже да поновним пребројавањем гласова нису утврђене неправилности у вези са гласовима за политичке субјекте, изузев што су два листића, по један на оба мјеста, која су при првом бројању бирачки одбори прогласили неважећим, сада признати као важећи.

"Било је одређених неправилности у попуњавању образаца", каже Вуковић.

За избор одборника унутар изборних листа, објашњава предсједник ОИК-а, не одлучују само појединачни гласови, већ и позиција на листи у случајевима када поједини кандидати нису прешли цензус од десет одсто од броја гласова своје листе. У том случају, предност има кандидат који је на бољој позицији на листи, без обзира што се може десити да има далеко мањи број гласова од неког кандидата који је нижи редни број, али није остварио цензус од десет одсто.

Чечен с потјернице прошао контролу на сарајевском аеродрому, ухапшен у Градишци

Чечен с потјернице прошао контролу на сарајевском аеродрому, ухапшен у Градишци

"Многима то није било познато, тако да кандидати који су ниже на кандидатској листи имају мању могућност да прођу за одборнике и поред тога што имају више гласова. Доћи ће до ситуације да ће неки кандидати проћи за одборнике са мањим бројем гласова од оних са већим бројем гласова, јер им позиција на листи то омогућава", рекао је Вуковић.

Према тренутним, непотпуним резултатима гласања за одборнике у Скупштини општине Фоча, до оваквих случајева може доћи само унутар изборне листе СНСД-а, гдје је унутарстраначки цензус за сада прешло мање кандидата, него што ће странка остварити одборничких мјеста.

Према ажурираним подацима, након што су унесени резултати са бирачких мјеста Горње Поље три и Душаново један Б, проценат који су странке освојиле није се знатно промијенио, тако да СНСД има 39,32, а СДС 19,46 одсто. Трећи Демос порастао је на 11,00 процената, четврти СП има 9,58 одсто, УС 5,76, ДНС-СНП 5,12, НПС 3,51, и СПС 3,54. Остале странке су испод цензуса.

Гласовима са редовних бирачких мјеста остаје да се додају гласови мобилних тимова, путем поште и са гласања у одсуству, након чега ће бити објављени коначни резултати.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.