Специјалиста инфектолог

Докторица Суботић за АТВ појаснила како се преноси менингитис

  • Извор: АТВ
  • 25.10.2024. 10:33

Свјетлана Суботић, специјалиста инфектолог у Универзитетској болници Фоча за АТВ је објаснила какви су симптоми менингитиса те када би се требало обратити љекару.

У првој фази ове болести дијете има повишену температуру, слабост, малаксалост и у тој фази болести нико не може да каже да ли ће доћи до развоја менингитиса или не. 

„Након те фазе испољавају се менгијални симптоми који се презентују главобољом која није уобичајена, изразито је јака и не пролази уз примјену аналгетика, затим повраћање, често му не претходи мучнина, и након тог повраћања дијете или одрасла особа не осјећа олакшање“, изјавила је докторица Суботић гостујући у АТВ јутру.

Клиничка слика разликује се од самог узраста дјетета. Уколико је дијете старијег узраста, оно може да се пожали да му смета свјетлост. Сваки родитељ врло добро познаје своје дијете и може примјетити промјене, каже докторица.

„Родитељи примјете промјене у понашању дјетета, дјеца су раздражљива. Могу да буду поспана, успорена. Ако је у питању јако мало дијете, онда ови симптоми нису толико специфични, али родитељи примјете да дијете одбија храну, другачија је карактеристика плача. Све је то аларм који треба да упути родитеља да се јави љекару“, рекла је Суботићева.

У Универзитетској болници Фоча, као ни у локалним болницама које гравитирају ка Фочи, нема сумњивих случајева када је у питању менингитис.

Докторица је навела да постоје вирусни и бактеријски менингитиси, а симптоматологија је иста. У дијагностификовању болести се врши анализа цереброспиналне течности.

„Менингитис код дјеце се најчешће преноси респираторним путем, мада постоје одређене вирусне инфекције, ентеровируси који су најчешћи узрочници вирусних менингитиса који се преносе оралним путем. Они се чешћи у љетном периоду и у јесен“, рекла је докторица Суботић.

Најбољи начин да се превенирају ове болести је вакцинација, истакла је она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.