Правосуђе гори, суд се чешља

Основни суд се огласио о правном скандалу: Симићу одређене мјере забране

Основни суд у Бањалуци огласио се о скандалу који потресао правосуђе Републике Српске, а чији је исход пуштање на слободу Марка Симића (30) који је ухапшен у акцији ”Нишан 3” са 5,5 килограма марихуане.

Како наводе Симићу су, умјесто притвора, одређене мјере забране напуштања боравишта, одузимања докумената и обавезно јављање надлежној полицијској станици на свака три дана.

”Поступајући по приједлогу за одређивање притвора судија за претходни поступак овог суда заказао је рочиште за изјашњење осумњиченог о приједлогу за одређивање притвора. На рочиште није приступио бранилац постављен по службеној дужности, који је обавијестио суд да не може прихватити обавезу пружања одбране браниоца постављеног по службеној дужности због Одлуке о организовању протеста са обуставом рада адвоката донесене од стране Скупштине Адвокатске коморе Републике Српске на сједници одржаној дана 24. априла 2024. године”, наводи се у саопштењу суда.

Будући да је Законом прописана обавезна одбрана осумњиченом приликом изјашњења о приједлогу за одређивање притвора, тако суд није имао процесне претпоставке да о истом одлучује.

”Након те констатације суда, поступајући тужилац је предложио да се изрекну мјере забране. Разматрајући тај приједлог суд је нашао да је приједлог основан, те изрекао мјере забране напуштања боравишта, уз привремено одузимање пасоша и забрану издавања нових путних исправа, те забране кориштења путних исправа и личне карте за прелазак државне границе, те се успоставља обавеза за осумњиченог М. С. свака три дана јавља Полицијској станици Бањалука – Центар”, наводи се у саопштењу суда.

Правни скандал: Симић на слободи због штрајка адвоката!

Правни скандал: Симић на слободи због штрајка адвоката!

Додају да се мјере забране примјењују док за то постоји потреба, те да је осумњичени упозорен да му се у случају кршења мјера забрана може одредити притвор (не наводећи како би то било могуће, ако нема браниоца по службеној дужности, оп.а.).

”Скрећемо пажњу да у овој фази кривичног поступка тужилачком истрагом руководи искључиво тужилац, па је он једини овлаштен да одлучи које се информације могу предочити јавности, а да то неће нашкодити истрази. Због тога судија за претходни поступак неће давати информације о радњама које је предузео у току истраге по захтјеву тужиоца”, наводе у суду.

Иако тужилаштво није тражило искључење јавности, суд новинарима није дозволио да присуствују рочишту за притвор, нити им је дозволио да приступе у судницу како би им се саопштила одлука о искључивању јавности. У саопштењу суд је за ту ситуацију понудио немушто објашњење у којем се позива на чланове закона који се односе на снимање у судници, иако ниједна новинска кућа снимање није тражила...

Суд новинарима забранио присуство на рочишту за притвор Марку Симићу

Суд новинарима забранио присуство на рочишту за притвор Марку Симићу

”Према одредби члана 256. став 3. Закона о кривичном поступку Републике Српске, у судници је забрањено филмско и телевизијско снимање, али да исто предсједник суда може изузетно дозволити на главном претресу. Ако је снимање дозвољено судија односно предсједник вијећа може на главном претресу, из оправданих разлога, одлучити да се поједини дијелови главног претреса не снимају. Међутим, поступајући судија је у конкретном предмету искључио јавност због заштите интегритета истраге и даљег вођења кривичног поступка”, саопштио је Основни суд у Бањалуци.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.