Најбољи центар у лиги

Нико му није раван: Никола Јокић добио 87 одсто гласова!

  • 08.10.2024. 19:23

Српски центар Никола Јокић добио је 87 одсто гласова у годишњем избору генералних менаџера 30 НБА франшиза за најбоље играче по позицијама.

Иза себе је 29-годишњи ас Денвера оставио Камерунца у репрезентацији САД Жоела Ембида (Филаделфија) са 10 и Француза Виктора Вембањаму (Сан Антонио) са три одсто гласова.

Репрезентативац Србије, с којом је прошлог љета освојио олимпијску бронзу са Игара у Паризу, прошле године је освојио 93 одсто гласова, а највеће падове у овом сегменту доживјели су плејмејкер Вориорса Стеф Кари и бек Финикса Девин Букер – обојица са 63 на 23. Кари је сада трећи у поретку организатора игре, док је Букер друга „двојка“.

Занимљиво, име 25-годишњег Луке Дончића појавило се у три наврата. Звезда Даласа и репрезентативац Словеније изабран је за најбољег плејмејкера (37%), пети је у пласману бекова (7%), а на позицији три дијели друго мјесто са суперзвијездама Кевином Дурентом и Леброном Џејмом – сви по 17 одсто. Испред фантастичног трија испречио се Бостонов Џејсон Тејтум са 47 одсто.

Најбољи бек постао је Минесотин Ентони Едвардс (33%), док је Грк Јанис Адетокунбо и даље сувјерен у рангирању крилних центара. Ипак, носилац игре Милвокија је лане освојио 97 (!) одсто гласова, а ове „само“ 73. Иза њега је Дурент са седам одсто.

Судећи по паду у броју гласова за Јокића и Карија, који је заслужан за кључне поене у полуфиналу са Србијом и тријумф над домаћином у финалу, утисак је да руководиоци франшиза најјачег клупског шампионата свијета нису уважили њихове партије са Олимпијских игара у Француској пред гласање.

Јокићев тим је у прошлој сезони стигао до полуфинала Западне конференције, а Минесота је прошла даље послије седам мечева. Србин је у просеку биљежио 26,4 поена, 12,4 скока, девет асистенција и 1,2 украдене лопте на 79 мечева, а на 20 окршаја у доигравању је биљежио 30 поена, 13,5 скокова, 9,5 асистенција, 1,1 украдену лопту и једну блокаду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: