Кандидат СДА

Грађани изабрали начелника који је иза решетака: Како ће Берило водити Трново?

  • Извор: Кликс
  • 07.10.2024. 14:38

Кандидат СДА Ибро Берило увјерљиво је славио на Локалним изборима и остао начелник Општине Трново, али није био у прилици ни да се захвали гласачима на подршци.

Берило је у притвору, али без обзира на то Изборни закон Босне и Херцеговине му је омогућио да буде кандидат. Изборну кампању је водио (односно није водио) из притвора јер је ухапшен 5. августа, мјесец дана пред почетак кампање. Ухапсили су га припадници СИПА, као и његових троје сарадника, под оптужбама да је злоупотријебио положај како би за мито погодовао инвеститорима који су током његовог мандата масовно градили апартмане на Бјелашници, подсјећа Кликс.

Берило, поред притвора, није желио одустати од кампање и начелничке кандидатуре, а подржала га је и странка. На крају се испоставило да има велику подршку грађана јер је суверено побиједио Бајру Линдова, кандидата испред СДП-а и Народа и Правде. Берило је освојио 1.312 гласова, а Линдов 384.

Сада, дан након избора, поставља се питање како ће Берило водити Општину Трново. Посљедње информације у његовом случају кажу да је Кантонални суд у Сарајеву 5. септембра продужио Берилу притвор за још два мјесеца, што значи да ће најмање мјесец дана водити општину из притвора. Врло је могуће да ће Берило, без обзира да ли у међувремену буде подигнута оптужница, остати у притвору још неко вријеме, па би Општина Трново врло лако могла закључити 2024. годину без начелника.

У ситуацији кад је начелник у притвору, мијења га његов помоћник. Управо тако је било и у случају кад је ухапшен тадашњи начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић. Мијењала га је његова помоћница Мирсада Смајић. Касније је Хаџибајрић опозван, а Ирфан Ченгић преузео Општину Стари Град.

Наравно, ситуација би се за Берила могла далеко више закомпликовати у случају подизања и потврђивања оптужнице.

У сваком случају, питање Општине Трново и њеног дјеловања у наредном периоду биће једна од занимљивијих тема. Берило није одустао од кандидатуре, а ни грађани од Берила, али неке ствари у овим тренуцима нису у њиховим рукама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм