Посљедњи дани

Љекар открио непознате детаље о Титу: Крили смо пиштољ да се не убије

  • Извор: Ало
  • 17.09.2024. 22:35

Јосип Броз Тито преминуо је 4. маја 1980, а многи не знају како су изгледали његови посљедњи тренуци. Његов лични љекар Миломир Станковић написао је књигу "Тито између живота и смрти" и дао интервјуе у којима је, између осталог, открио како су изгледали посљедњи дани предсједника СФРЈ и његова борба са болешћу.

А овако је све почело - поред Јосипа Броза Тита био је у његовим посљедњим данима, а прије неколико година је у интервјуу за "РТС" рекао како је он први дао Титу дијагнозу која га је коштала живота.

Због бриге о Титу Станковић је испунио наредбу и оставио своју супругу у Београду и није је видио шест мјесеци, јер је био на повјерљивом задатку.

Шта је пејџер и како може да експлодира?

Шта је пејџер и како може да експлодира?

Такође, открио је и детаље око ампутације Титове ноге за коју каже да је дошла прекасно. Рекао је и како је све око Титовог лијечења било у тајности, као и да није могао да прихвати своју дијагнозу.

"Радило се о оклузивној ангиопатији која није била посљедица дијабетеса. То је било на бутној артерији и била му је угрожена нога. Ја сам био одговоран и нешто сам морао да учиним па сам покушао да га наговорим да га прегледа љекарски конзилијум", присетио се Станковић.

Тито је наводно одбијао да прихвати дијагнозу, али након неког времена осјетио је јак бол у нози. Након наговарања допустио је да га прегледају два стручњака, један са истока, други са запада. Они су, како говори Станковић, закључили да је Тито у добром стању, али да му је нога угрожена. Како он није пристајао ни на шта друго осим лијекова, сугерисали су да се покуша бајпасом, али да га треба упозорити да ће, ако то не успије, услиједити ампутација.

Тинејџер (14) сјекиром убио брата (36) због ''дугогодишње свађе''

Тинејџер (14) сјекиром убио брата (36) због ''дугогодишње свађе''

"Рекао нам је: ‘Ако моја нога оде, ја ћу сам себи пресудити’. Кад је морао да оде у болницу, сакрили смо му пиштољ који је тајно чувао", открио је љекар и додао да нико није смио да му каже да је ампутација неизбјежна.

"Терапију која не дјелује продужавали су унедоглед. И све је било тако док се нога није осушила, кад се осушила, она је отровала организам", рекао је.

Након ампутације био је задовољан јер је била успјешна, ипак одуговлачење захвата узело је свој данак.

"Покушавали су да га спасу на све могуће начине - инфузијама, трансфузијама. Кад је видио да је све пропало, његове посљедње речи биле су: ‘Шта би све ово требало да значи?!’. Е сад, не знам је ли се то односило на неке његове одлуке или на љекаре који су му обећавали да ће терапија успјети… Средином фебруара 1980. Тито више није могао да говори и до краја је био у вјештачкој коми", испричао је Станковић који је преминуо крајем 2019. године, преноси "Ало".

Најбољи и најлакши начин да ољуштите паприке

Најбољи и најлакши начин да ољуштите паприке

Тито ће остати запамћен и по бурном љубавном животу – имао је више љубавница и чак четири супруге, од којих је најпознатија његова посљедња и четврта супруга Јованка Броз.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.