Резултати анализе квалитета

На овим плажама у Црној Гори је забрањено купање

  • Извор: Блиц
  • 21.06.2024. 18:35

ЈП Морско добро објавило је резултате анализе квалитета морске воде на црногорском приморју.

Резултати анализе квалитета морске воде за 114 локација, коју је Институт за биологију мора спровео у периоду од 03. до 10. јуна ове године, показали су да је на 79,8 одсто локација морска вода била одличног квалитета, на 13,2 одсто локација доброг, на 5,3 одсто задовољавајућег, док је на 1,8 одсто локалитета вода била лошег квалитета, наведено је у извештају на сајту Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе.

Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, тј. да је на већини купалишта санитарно исправна, те безбедна за купање и рекреацију, закључује се, а онда дају детаљнији налази по општинама.

Забрањено купање због лошег квалитета воде

Испоставило се да је лоша вода за купање била на локацијама вода за купање “Игало 01” и “Игало 02”, на општини Херцег Нови.

– На купалиштима у оквиру ових вода за купање истакнута је црвена заставица, као симбол забране купања. Подаци о реализованим испитивањима достављени су и Републичком инспектору за воде који ће у даљем поступању предузети мјере и радње из своје надлежности. Институт за биологију мора наставља узимање узорака морске воде са ове локације, а о добијеним резултатима ћемо накнадно обавестити јавност – саопштено је из ЈП Морско добро.

У Херцег Новом узоркована је вода на укупно 22 локације, од чега је на њих 12 она била одличног, на по 4 локације доброг и задовољавајућег квалитета, док је на 2 локација вода била лошег квалитета за купање.

Гдје је најчистије море у Црној Гори у јуну

У Бококоторском заливу, у општини Тиват, од укупно 10 локација вода је била одличног квалитета на њих 6, а доброг на 4 воде за купање. Анализе су показале да је у Котору на 10 локација вода била одличног, на 4 доброг, те на 1 локацији задовољавајућег квалитета.

Када је у питању општина Будва, Програм се реализује на 34 локације, и на свим локацијама вода је била одличног квалитета.

Од укупно 15 локација у општини Бар, на њих 11 вода је била одличног квалитета, на 3 локације доброг, док је на 1 локацији вода била задовољавајућег квалитета.

У општини Улцињ, Програм праћења санитарног квалитета морске воде реализује се на 18 локација и на свим локацијама вода је била одличног квалитета.

Програмом за 2024. годину предвиђен је мониторинг квалитета морске воде на укупно 114 локација дуж црногорског приморја и то: 18 у општини Улцињ, 15 у општини Бар, 34 у Будви, 10 у Тивту, 15 у Котору, и 22 на територији општине Херцег Нови. Предвиђено је да се током сезоне одради укупно 10 анализа, сваких 15 дана у периоду од јуна до октобра мјесеца.

У складу са црногорским прописима, као и Директивом ЕУ о квалитету вода за купање, Програмом је обухваћено праћење 2 обавезна микробиолошка параметара (бактерије Ешерихија цоли и Интестиналне ентерококе). Сходно члану 8 Правилника воде за купање се класификују као: „одличне“, „добре“, „задовољавајуће“ и „лоше“.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм