Европски систем брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (RASFF) објавио је да је у производу из Хрватске пронађен норовирус, што је потврђено контролом на италијанском тржишту.
Ријеч је о морским производима, конкретније шкољкама назива брбавицама, а које се још називају и морским тартуфима.
У саопштењу RASFF-a наводи се да је ризик за здравље у овом случају потенцијално озбиљан и да су стога у Италији након спроведене контроле о свему обавијестили надлежне.
Наводи се да симптоми норовируса обично трају од једног до три дана. Главни симптом је повраћање, док је пролив присутан у мањој мјери, а могу се појавити и болови у мишићима, грчеви, главобоља и блага температура.
Хрватски завод за јавно здравство (ХЗЈЗ), саопштио је да је норовирус један од честих узрока тровања храном.
Норовирус је веома заразан вирус који се шири тако што особе једу храну или пију воду која је загађена узрочником. Ово се догоди ако се храна или вода обрађују водом загађеном норовирусом (на пољу, код куће, у ресторану итд.) или ако храна и вода ступају у контакт с траговима излучевина на рукама заражених или незаражених особа које би могле садржавати вирус, објашњавају из ХЗЈЗ-а, пренијели су хрватски медији.