Неприхватљив наступ

Србија упутила писмо генералном секретару УН због Дениса Бећировића

  • Извор: Б92
  • 26.09.2024. 07:33

Србија је упутила писмо генералном секретару УН и предсједнику ГС УН, као одговор на иступање предсједавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића пред том организацијом, а у којем је он изнио низ неоснованих и и малициозних оптужби на рачун Србије.

У писму се упозорава на покушај Бећировића да злоупотребом излизаног наратива о "Великој Србији" оживи у региону конфликте из деведесетих година прошлог вијека.

Наглашава се и да је политичко руководство Србије континуирано и у свакој прилици исказивало подршку територијалном интегритету БиХ, што Бећировићеве оптужбе да је Србија некоме пријетња чини још малициознијим.

Како је истакнуто у писму, Србија није пријетња миру, већ је оријентисана ка будућности, што изазива нелагоду код оних који би да регион врате у мрачну прошлост.

Трудо преживио гласање о повјерењу

Трудо преживио гласање о повјерењу

Став Србије је, како се наводи у писму, да се мора уложити напор да се, умјесто потпаљивања старих страхова, створи политичка клима за помирење, сарадњу и трајан мир у региону западног Балкана.

Да иронија буде већа, бошњачки политичари у БиХ оптужују Србију за пријетње, иако су они сами систематично рушили Дејтонски споразум, отимајући протеклих година око стотину надлежности које су тим споразумом гарантоване Републици Српској, наводи се у писму.

У писму се подсјећа и да је Бећировић пред Генералном скупштином УН говорио без платформе коју је одобрило Предсједништво БиХ, чиме је прекршио законе сопствене земље.

"Желимо да наставимо радити на добробити грађана"

У закључку писма наводи се да Србија остаје чврсто опредијељена за мир, добросусједске односе и регионалну сарадњу, и да ће управо то бити српски одговор онима који настоје да провоцирају тензије и несугласице на Балкану.

Бећировић је пред Генералном скупштином изнио тврдње да руководство Србије пријети суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине, као и да су "великодржавне аспирације Србије према територијама других земаља у региону, суштински разлози због којих су БиХ и Западни Балкан изложени новим опасностима".

Реагујући на Бећировићев говор у ГС УН,  шеф српске дипломатије Марко Ђурић је истакао да је Бећировић "својим дјеловањем показао да малигно покушава да подрије Дејтонски поредак унутар БиХ, да земљу Србију која годинама и дуже од двије и по деценије досљедно и снажно подржава територијални интегритет БиХ, наравно интегритет Републике Српске и Федерације у оквиру БиХ, оптужи пред међународном јавношћу, показујући тиме да му није стало до регионалне сарадње, до добросусједских односа".

Ово је пет најмањих држава у Европи

Ово је пет најмањих држава у Европи

"Заиста ништа паметније од Дениса Бећировића нисмо ни очекивали, него да брука своју земљу пред свијетом покушавајући да лажно и малициозно оптужи сусједну и пријатељску Србију", изјавио је министар спољних послова Србије.

Пратите нас и путем Вибера