Амерички предсједник

Бајден се извинио Индијанцима: ''То је гријех који носимо на души''

  • 26.10.2024. 09:16

Амерички предсједник Џозеф Бајден упутио је јавно извињење америчким старосједиоцима - Индијанцима због државног школског система интерната, који је деценијама одвајао дјецу индијанског поријекла од родитеља, означивши то као "мрљу у америчкој историји".

"То је гријех који носимо на души. Нема изговора за то што је за ово извињење било потребно 50 година", рекао је Бајден током посјете индијанском резервату у долини ријеке Хиле у Аризони.

Бајден је у обраћању говорио о злостављању и смрти индијанске дјеце, као посљедицама политике федералних власти, рекавши да је то недовољно позната и срамна прошлост која се мора објелоданити, пренио је Глас Америке.

Израел напао војне циљеве у Ирану: Напад трајао пет сати

Израел напао војне циљеве у Ирану: Напад трајао пет сати

"Генерације индијанске деце су украдене и одведене на мјеста која нису познавали, међу људе које никада раније нису срели и говорили језик који никад нису чули. Те заједнице су ућуткане. Граја и дјечја игра су ишчезли. Одузета им је одјећа, а коса – која се сматрала светињом, одсјечена. Имена су им дословце избрисана, замијењена бројевима или енглеским", подсјетио је Бајден.

Указао је да су многа од те дјеце у интернатима претрпела емоционално, физичко и сексуално злостављање.

"Стотине су умрле, а они који су се вратили својим домовима били су рањени, у физичком и психолошком смислу. Чак и након усвајања Закон о грађанским правима 1964. године, злочини према њима су настављени", навео је Бајден.

Откако је Бајден постао предсједник, министарка унутрашњих послова Деб Халанд и њено министарство спровели су прву федералну истрагу о индијанском интернатском систему.

Двоструко убиство код Бијелог Поља, осумњичени у бекству

Двоструко убиство код Бијелог Поља, осумњичени у бекству


У САД је било више од 400 таквих школа током више од 150 година. 

Халанд је прва америчка министарка из редова заједнице Индијанаца.

Бијела кућа је саопштила да су се деценијама савезни интернати употребљавали за асимилацију дјеце старосједилаца у бјелачко друштво.

Њих најмање 973 преминуло је у, како је означено, насилном интернатском систему америчке владе током периода од 150 година који је окончан 1969. године, према подацима америчког Министарства унутрашњих послова, које је од америчких власти затражило да упуте извињење.

Уз то, најмање 18.000 дјеце, од којих су нека била узраста од четири године, одузето је родитељима и присиљено на асимилацију.

Одлуку о укидању интернатског система школства за Индијанце 1968. године донио је амерички предсједник Линдон Џонсон. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:20 Серија: Слатке муке (Р) (12+)

    Серија: Слатке муке (Р) (12+)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.