Организована група

''Банда у бијелим мантилима'' пребацивала бебе у приватне клинике: Умрло најмање 21 дијете

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2024. 09:18

Група доктора пријемног центра двије болнице у Истанбулу организовала је криминалну шему, преусмјеравајући новорођенчад умјесто ургентних у приватне клинике због чега је умрло 21 дијете.

Наиме, доктори су на тај начин остварили незаконити приход, а посљедице због немара доктора имало је за исход смрт 21 бебе, због чега тужиоци у Истанбулу траже од 10 до 589 година затвора за оптужене, објавио је лист Хуријет.

Десетине осумњичених медицинских радника укључено је у случај "банде у бијелим мантилима“, укључујући шефа организоване криминалне групе Фирата Сарија, који је радио као педијатар у једној истанбулској болници.

Дјечак игром одушевио регион: На ражањ ''приставио'' плишано прасе

Дјечак игром одушевио регион: На ражањ ''приставио'' плишано прасе

Са посла је суспендовано 47 осумњичених, а према одлуци тужилаштва притворено је 22 људи, затворене су двије од 19 приватних болница за које се сматра да су "материјално одговорне“.

Према оптужници, осумњичени су премјештали пацијенте у оне болнице са којима су се претходно договорили, а не у оне у којима би бебе добиле неопходну медицинску његу. Циљ осумњичених је био максимална зарада, а не побољшање здравственог стања дјеце, пише лист.

Тужилаштво напомиње да су припадници групе тјерали родитеље новорођенчади да иду у једну од приватних болница по избору "доктора“, гдје су дјеца смјештена у неонаталне јединице, задржавана много дуже од потребног времена, па су доктори добијали три до четири пута више новца него у државним болницама.

''У случају преваре од стране нелегалних трговаца једина заштита МУП Српске''

''У случају преваре од стране нелегалних трговаца једина заштита МУП Српске''

Турски медији су објавили списак 19 приватних болница укључених у случај. У оквиру овог случаја се истражује смрт најмање 21 бебе.

Тужилаштво сматра да су узрок смрти инфекције од којих су дјеца обољела на одјељењима за новорођенчад, као и општи недостатак доктора у болницама са којима су се чланови банде договорили.

Како се наводи, о дјеци су се често бринуле медицинске сестре које су се представљале као доктори, а један број чланова банде оптужен је за продају дроге из болница.

Организатору те групе пријети казна од 180 до 589 година затвора због оптужби за убиство са предумишљајем из нехата, фалсификовање исправа, превару, организовање организоване криминалне групе, док другим докторима и запосленима у здравственом систему пријети казна од 10 до 437 година затвора, пише Хуријет.

30 дана притвора дјечаку (14) који је ножем избо другарицу у школи

30 дана притвора дјечаку (14) који је ножем избо другарицу у школи

Оптужница има скоро 500 страница и садржи, између осталог, транскрипте разговора доктора који су се често ругали родитељима беба чији су животи били угрожени.

"Министарство здравља бори се против свих врста незаконитости, као и против свих оних који злоупотребљавају људе који имају проблеме и које би требало да лијече“, нагласио је турски министар здравља Кемал Мемишоглу.

Он је истакао да је ово напад на "турске вриједности и област у којима је Турска заиста успјешна“.

"Министарство здравља неће дозволити да наши здравствени радници, који несебично испуњавају своје обавезе, спасавају животе и обезбјеђују лијечење, буду оптужени за нехумано понашање“, рекао је он, преноси Танјуг.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:20 Серија: Слатке муке (Р) (12+)

    Серија: Слатке муке (Р) (12+)