УН

Израел тражи да се хитно уведу санкције Ирану: ''Ово је напад на милионе цивила''

  • 02.10.2024. 19:36

Израелски представник у УН Дени Данон затражио је да се хитно уведу санкције Ирану због, како је навео, хладнокрвног ракетног напада на Израел.

"Ово је напад на милионе израелских цивила. То су жене и дјеца, муслимани, хришћани, Јевреји...људи свих вјера. У овом акту агресије без преседана Иран је испалио готово 200 балистичких ракета", рекао је Данон.

Он је навео да су милиони људи били у склоништима и да таква ситуација није виђена од акције "Блиц" у Лондону.

Данон је истакао да је напад Ирана био покушај удара на само срце израелског друштва и да су циљана насветија мјеста - џамије, цркве и синагоге.

"За Иран не постоји света земља", рекао је Данон.

Он је подсјетио да су палестински терористи прије почетка иранског напада убили седам цивила у Тел Авиву, међу који су биле жене и туристи.

"То је реалност са којом се суочавамо сваки дан. Савјет безбједности мора да схвати услове у којима живимо и да смо мета напада. То није само ескалација, то је директан напад на само наше постојање", рекао је Данон.

Он је навео да је свијет све то мирно гледао, наоружавајући непријатеље Израела деценијама, а међународна заједница је ћутала.

Данон је рекао да Иран мора да плати велику цијену за овај напад, додајући да је све мање од тога саучесништво.

"Ми смо синоћ извели готово чудо и спасили велики број живота. Захвални смо савезницима који су нам помогли у одбрани од иранског напада. То што сте синоћ видјели је чисто неоубздано зло", рекао је Данон.

Он је навео да то био највећи ракетни напад у историји Израела, уз образложење да је то освета за убиство лидера Хезболаха Хасана Насралаха, чиме је Иран преузео на себе одговорност за све поступке Хезболаха.

"Они су намјерно лансирали стотине ракета на цивилна подручја. Данас су маске пале. Цијели свијет то сада може да види, режим Ајатолаха Хаменеија је, не само највећи државни спонзор тероризма, већ најактивнији агресор", рекао је Данон.

Он је оцијенио да ирански режим "има своје прсте у сваком нападу широм свијета" и да није само непријатељ Израела, већ свих цивилизованих нација, али и свом народу над којим врши репресију.

"Они су до сада дјеловали из сјенке или преко својих посредника као што су Хезболах, Хамас или Хути. Они су им радили прљаве послове, али синоћ су маске пале. Иран се више не крије од других, већ је отворено иступио као архитекта хаоса и уништења и свијет сада може да види њихово право лице", рекао је Данон.

Он је навео да ће се Израел одбранити и дјеловати, те да ће се Иран суочити са посљедицама далеко већим него што су икада могли да замисле.

Данон је упитао како би било која земља реаговала да је суочена са таквим нападом?

"Ми ћемо одбранити наш народ и наш одговор биће брз и одлучан", рекао је Данон.

Он је додао да је то што Савјет безбједности УН није дјеловао само охрабрило њихово дјеловање.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: