Забрањено финансирање "Домовине"

Одлука Уставног суда Њемачке: Корак ка забрани АФД-а?

  • 24.01.2024. 07:54

Њемачка је отишла корак даље у свом покушају да угуши десницу, будући да је Уставни суд ове земље одлучио да се забрани државно финансирање партије "Домовина", мале странке раније познате као НПД, под изговором да је "пријетња основном демократском поретку Њемачке".

Пресуда је значајна јер је заправо показала да њемачки устав дозвољава ограничавање политичких партија и њихових демократски изабраних представника ако их власт сматра "довољно опасним", па би ово лако могао бити увод и у забрану једне од најјачих опозиционих странака у тој земљи – Алтернативе за Њемачку.

Протекле недјеље у градовима широм Њемачке, наводи "Фајненшел тајмс", стотине хиљада људи изашли су на демонстрације против ове антиимигрантске странке коју сада, према анкетама, подржава готово сваки четврти гласач.

Десница дрма Европом

Десница дрма Европом

Позиви за забрану партије гласнији су након што се открило да су високорангирани политичари АФД-а, наводно, раније овог мјесеца одржали састанак са десничарским екстремистима, на коме су, наводно, разговарали о масовним депортацијама имиграната.

"Док су замршени поступци против странке Домовина истакли какве су тешкоће таквог потеза, та одлука отвара могућност других санкција против АфД-а, осим потпуне забране, која би за многе била корак предалеко с обзиром на то колико људи подржава ту странку", указује ФТ.

Пресуда би могла да послужи као "нацрт за АфД", рекао је премијер Баварске и члан конзервативне Хришћанско-социјалне уније Маркус Шодер.

Њемачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер рекла је да ова одлука "долази у тренутку које још једном показује да је десничарски екстремизам највећа екстремистичка пријетња нашој демократији – и људима у нашој земљи".

АфД: Ако побиједимо, Њемачка иде на референдум о изласку из ЕУ

АфД: Ако побиједимо, Њемачка иде на референдум о изласку из ЕУ

"Користићемо инструменте наше одбрамбене демократије. Предузећемо мјере против свакога ко утире пут насиљу десних екстремиста", запријетила је она.

Према њемачким изборним правилима, политичким партијама се одобрава аутоматско финансирање од државе за подршку њиховој кампањи ако пређу један од два прага: 0,5 одсто гласова на савезним или европским изборима, или 1 одсто гласова на њемачким државним изборима.

Домовина је примала таква средства до 2020. године када је пала испод цензуса.

Пресудом ће бити укинуте и пореске олакшице на које је странка имала право.

"Домовина не поштује основни слободни демократски поредак и, у складу са својим циљевима и понашањем својих чланова и присталица, усмјерена је на његово елиминисање", саопштио је суд, примјећујући да партија има снажан "афинитет према националсоцијализму", преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: