Невада

Отац и најстарији син против цијеле породице: Кренула борба за контролу империје Руперта Мердока

  • 19.09.2024. 17:14

Ове недјеље је иза затворених врата суда у Невади започела породична судска битка у рангу оне из HBO-ове награђиване ТВ драме "Succession", која је и настала инспирисана управо њима.

У игри је један од најутицајнијих свјетских медијских бизниса, на једној страни суднице наћи ће се медијски могул Руперт Мердок (93) и његов најстарији син Лахлан (53), а на другој страни супротставиће им се његово троје дјеце - Пруденс (66), Елизабет (56) и Џејмс (51), који желе да преузму контролу над уносним породичним бизнисом.



Све очи биће упрте у оставинског судију који је задужен за то да процјени ко је у праву у овом великом спору коју је привукао још већу пажњу јавности. И док се серија ""Succession" дјелимично ослања на управо ове препирке породице Мердок, те је у мају прошле године коначно завршена, стварна битка око тога шта ће се догодити када Руперт умре траје и даље и напетија је него икада.

Милијардер полетио на прву приватну шетњу свемиром

Милијардер полетио на прву приватну шетњу свемиром

Главно је питање - ко ће контролисати породични посао након Мердокове смрти, а који је вриједан 34 милијарде долара?

Како извјештава Би-Би-Си, Мердок је желио да промјени породични бизнис створен 1999. како би његов син Лахлан могао да преузме контролу над медијским царством без "уплитања" своје браће и сестара Пруденс, Елизабет и Џејмса.

Он је створен као дио Рупертове нагодбе с другом супругом Аном, која је мајка Елизабет, Лахлана и Џејмса. Пруденсина мајка је била његова прва жена, Патриша Букер. Ана од свог бившег није тражила половину имовине, већ само 200 милиона долара плус овај бизнис, у ком је наведено да ће четворо старије дјеце имати једнаку контролу над послом кад њихов отац оде на други свијет.

Породица посједује око 40 одсто дионица с правом гласа у "News Corpu" и "Foxu", што су два Мердокова главна пословања. Кад је Мердок добио још двије ћерке, Клои и Грејс, с трећом супругом Венди Денг, изгласано је да ће оне бити кориснице без права гласа.

Овај труст осмишљен као "нераскидив", односно успостављен је на такав начин да нико, а нарочито Руперт Мердок, не би могао да се предомишља и петља с њим и око њега.

Алармантан раст америчког дуга: Дневни трошак за камате три милијарде долара?

Алармантан раст америчког дуга: Дневни трошак за камате три милијарде долара?

А његова дјеца сада тврде да је то управо оно што он сада покушава да учини. Жели да промијени нагодбу како би дао предност свом најстаријем сину. Лахлан је, иначе, предсједник News Corpu и председник и главни извршни директор Foxа.

"Из онога што знамо, овај план у суштини настоји свести Пруденс, Џејмса и Елизабет на иста право као и Мердокове двије млађе ћерке", изјавио је Волтер Марш, аустралијски новинар и аутор биографије "Young Rupert: The making of the Murdoch Empire", који сматра да би медијски могул желио "сву гласачку моћ" да преда у руке сина Лахлана, преноси Би-Би-Си.

Подсјетимо, Џејмс је својевремено био предлаган за челну позицију, али је био приморан да да оставку на своју улогу у BSkyB-у због скандала с хаковањем телефона 2012. Џејмс је напустио управни одбор News Corpa 2020. због “неслагања с уређивачким садржајем”. Након нереда на Капитолу 2021, критиковао је новинске куће "које пропагирају лажи", што је схваћено као поткопавање Fox Newsa. Раније овог мјесеца, Џејмс је исказао подршку Камали Харис за америчку предсједницу, а страни медији наводе да с братом Лахланом годинама није разговарао.

У међувремену се, Елизабет, успјешна ТВ директорка, такође често помињала као могућа насљедница, али ни она, баш као и њен брат, није дијелила политику Fox Newsa, иако је наводно покушала да задржи позицију "неутралне Швајцарске" у имућној породици и давала све од себе да одржи добре односе у породици. Пруденс, најстарије дијете, никада пак није исказивала исте амбиције као њена браћа и сестре, али се вјерује да је стала на страну Елизабет и Џејмса.

Њихов отац Руперт пак сматра да је, с обзиром на политичка разматрања, у најбољем интересу његове дјеце да све његове фирме остану профитабилне, па би из тог разлога на челу желио да задржи политички најопредијељеније дијете - Лахлана. Међутим, боји се да би остало четворо дјеце, ако задрже једнака права гласа, могло да надгласа Лахлана након његове смрти. Сматра да би промјена политичког става Fox Newsa наштетила цијени његових дионица, што не користи никоме од њих.

"Лахлан повлачи трамповске потезе како би избјегао неизбјежно. Свјестан је да ће изгубити посао кад му отац умре. Натјерао је свог оца да се сложи с тим, али ово је више Лахланова него Рупертова идеја", тврди Мајкл Волф, новинар и аутор књиге "The Fall: The End of Murdoch Empire".

"Ово је очито Лахланова посљедња прилика. Њему није неучинковито да гомила толико парница око нечега од чега сви одустају. Не мислим да ће Џејмс одустати, али врло је лако могуће да ће Елизабет и Пруденс на крају рећи: "је*** ово, не желимо тиме да се бавимо у животу‘.", додаје новинар, преноси Телеграф.

Стари Мердок и Лахлан наводно су изненада изнијели тај свој план, назван "Projekt Harmony", другој браћи и сестрама, а један дугогодишњи директор News Corpa коментарисао је да је "иронично да је Руперт успио тиме да удружи Џејмса, Елизабет и Пруденс, с обзиром на то да раније нису дијелили много тога заједничког."

Необичан савјет милијардерке да се обогатите

Необичан савјет милијардерке да се обогатите

"Руперт држи породицу на окупу, али кад он оде, браћа и сестре ће вјероватно заратити једни с другима", тврди директор.

Многи сматрају да се ту не ради само о бројевима, већ и о принципу. Није то само Џејмс против Лахлана, већ се ту ради и о недостатку поштовања које је Руперт Мердок исказао према своје троје дјеце, тврде неки.

Ухапшен милијардер (91): Осумњичен за силовање

Ухапшен милијардер (91): Осумњичен за силовање

Било како било, препирке око трустова и судски спорови нису ништа ново у породици Мердок...

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм