Син предсједника САД

Пропао споразум - Хантеру Бајдену пријети и до 25 година робије

  • Извор: Агенције
  • 02.06.2024. 13:51

Хантер Бајден, син америчког предсједника Џоа Бајдена, сједио је у федералном суду, спреман да призна кривицу због пореских прекршаја, али је план да оца поштеди политички од експлозивног суђења усред предизборне кампање и себе спасе вјероватног одласка у затвор ипак се на крају остварио.

АП наводи да је, након обимне истраге, пропао споразум који је млађи Бајден желио да постигне са тужилаштвом.

Сада Хантер иде на суд због кршења федералних закона о оружју, а процес, који је покренуло Министарство одбране САД, почиње сутра избором пороте у судници у савезној држави Делавер.

Против Бајденовог сина су подигнуте три тачке оптужнице због којих су пријети до 25 година затвора.

АП наводи да се особама које су први пут осуђене због кршења федералних закона о оружју, што би био Хантеров случај, изриче затворска казна која је далеко од максималне, а да није јасно да ли ће судија Бајденовог сина уопште и послати иза решетака.

Хантер Бајден одбацио оптужбе у вези са оружјем

Хантер Бајден одбацио оптужбе у вези са оружјем

Америчка агенција наводи да суђење млађем Бајдену долази у тренутку када се политички и правни свјетови преплићу у САД више него икада раније.

Хантер се, након четири године обиљежене разним истрагама, прозивкама због проблематичног живота који је водио и нападима републиканаца, сада суочава са пријетњом пресуде за озбиљно кривично дјело.

У центру пажње нису пословне везе Бајденовог сина, које су већ дуже вријеме предмет федералне истраге и неуспјешних покушаја представника Републиканске партије у Конгресу да због тога покрену опозив његовог оца, већ пиштољ који је у његовом посједу био неких 11 дана.

У питању је Колт кобра спешл калибра '38 за који тужиоци тврде да га је Хантер илегално купио у октобру 2018.

Куповина није обављена по закону зато што је Бајденов син продавцу дао лажну изјаву да није био корисник дрога, иако то јесте био.

Пратите нас и путем Вибера